Foto: Reuters/Scanpix

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns, kurš ir nozīmīgs Polijas konservatīvās valdības sabiedrotais, piektdien paziņoja, ka Ungārija bloķēs jebkādas Eiropas Savienības (ES) sankcijas pret Poliju.

"Ungārija nekad neatbalstīs sankcijas pret Poliju," Orbāns teica intervijā Ungārijas sabiedriskajai radiostacijai, "es aicinu izrādīt lielāku cieņu Polijai, jo tā ir to pelnījusi," viņš teica.

Polijas valdošā konservatīvā partija "Likums un taisnīgums" (PiS), kas iepriekšējos astoņus gadus pavadīja parlamenta opozīcijā, kopš uzvaras parlamenta vēlēšanās oktobrī ir panākusi, ka tiek pieņemti vairāki pretrunīgi vērtēti likumi, kā arī tiek iecelti konstitucionālās tiesas tiesneši, lai gan iepriekšējās valdības iecelto amata termiņš vēl nebija beidzies.

Kritiķi norāda, ka valdības lēmumi kaitē gan mediju, gan tiesu sistēmas neatkarībai. Tās līdzinās Orbāna īstenotajām Ungārijā, kuras valdība kopš 2010.gada regulāri tiek apsūdzēta par demokrātisko vērtību noniecināšanu. Orbānam, atrodoties pie varas, attiecības ar ES ir bijušas saspringtas.

Polijas prezidents Andžejs Duda ceturtdien parakstījis pretrunīgi vērtēto likumu, kas sniedz valdībai pilnvaras kontrolēt valsts plašsaziņas līdzekļus, neskatoties uz to, ka likuma grozījumu pieņemšanu nosodīja ES un tiesību uzraugi.

Jaunais likums arī paredz, ka līdzšinējie Polijas sabiedrisko raidorganizāciju valdes un padomes locekļi no amata tiek atbrīvoti nekavējoties.

Tādu lēmumu asi kritizējušas mediju tiesību aizstāvības organizācijas, tostarp "Reporters sans frontieres" ("Reportieri bez robežām"), Eiropas Raidorganizāciju apvienība (EBU), Eiropas Žurnālistu federācija un Eiropas Žurnālistu asociācija.

Eiropas Komisija (EK) izskatīs Polijas mediju likuma jautājumu 13.janvārī. ES digitālo lietu komisārs Ginters Etingers janvāra sākumā runāja par iespējamu pārkāpuma procedūras sākšanu pret Poliju un īpaša uzraudzības mehānisma noteikšanu pret to. Arī EK viceprezidents Franss Timmermanss ir lūdzis Polijai izskaidrot izmaiņas mediju likumā.

EK pārkāpuma procedūras rezultātā Polija var zaudēt balsstiesības ES Padomē.

Trešdien PiS Jaroslavs Kačiņskis Polijā tikās ar Orbānu. Polijas plašsaziņas līdzekļi spekulēja, ka tikšanās mērķis bija saņemt padomus no Ungārijas premjera par to, kā tikt galā ar ES kritiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!