Foto: AFP/Scanpix

Šā gada pirmajā ceturksnī Izraēla atbalstījusi plānus 674 jaunu mājokļu celtniecībai okupētajā Jordānas rietumkrastā, kas ir par 250 % vairāk nekā tajā pašā laika posmā pērn, otrdien paziņojusi nevalstiskā organizācija "Peace Now".

Pērn visa gada laikā Izraēla atbalstīja 1665 mājokļu celtniecību Jordānas rietumkrastā, paziņoja "Peace Now", kas seko ebreju apmetņu paplašināšanas gaitai.

Tomēr tas ir daudz mazāk nekā 2014. gadā, kad tika atbalstīti plāni 8606 jaunu mājokļu celtniecībai, norādīja organizācija.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu pirms pārvēlēšanas amatā 2015.gada martā neoficiāli palēnināja celtniecību ebreju kolonistu apmetnēs. Politikas komentētāji to skaidroja ar Netanjahu vēlmi mazināt pasaules līderu bažas, ka viņš nav ieinteresēts divu valstu risinājumā Tuvo Austrumu konfliktam.

"Peace Now" secinājusi, ka šogad acīmredzot būvniecības neoficiālā iesaldēšana ir atcelta.

Izraēlas kolonistu apmetņu paplašināšana palestīniešu teritorijās vienmēr ir smagi ietekmējusi Tuvo Austrumu miera procesu.

Izraēlas valdība nodala "sankcionētās" apmetnes, kas ir uzbūvētas, saņemot vajadzīgās atļaujas, no "nesankcionētajiem" kolonistu priekšposteņiem, kas ir izveidoti bez tām.

Palestīnieši un starptautiskā sabiedrība visas Jordānas rietumkrastā un Austrumjeruzalemē uzbūvētās apmetnes uzskata par nelikumīgām, jo tās ir uzbūvētas teritorijās, kuras Izraēla okupēja 1967.gada Sešu dienu karā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!