Foto: EPA/Scanpix/LETA

Meksikas iedzīvotāji saskaras ar baisu realitāti — pēdējo gadu laikā ir strauji pieaudzis bezvēsts pazudušo cilvēku skaits. Šajā negatīvajā tendencē vainojama korumpētā valsts pārvalde un organizētā noziedzība, atsaucoties uz ANO sniegto informāciju, raksta Lielbritānijas medijs "The Guardian".

2021. gada novembrī vairāk nekā 95 tūkstoši cilvēki Meksikā tika atzīti par pazudušiem. ANO Komiteja piespiedu pazušanas jautājumos ziņojusi, ka 40 tūkstoši no tiem pazuduši pēdējo piecu gadu laikā. ANO delegācija pērn novembrī 11 dienas atradās Meksikā. Šajā laikā tika reģistrēti vēl 112 pazušanas gadījumi, ziņo medijs.

"Meksikas [vienaldzība pret noziegumiem] ir [fundamentāla] problēma, kas ļauj vairot piespiedu pazušanu [un paslēpt pierādījumus], veidojot upuriem, izmeklētājiem un visai sabiedrībai nedrošības un baiļu sajūtu," otrdien sacījusi ANO komisija.

Lai gan galvenokārt cieš vīrieši vecumā no 15 līdz 40 gadiem, kopš Covid-19 pandēmijas sākuma ievērojami paaugstinājies bezvēsts pazudušo bērnu, pusaudžu un sieviešu skaits. Tāpat arī sabiedriskās un cilvēktiesību organizācijas darbinieki un žurnālisti arvien biežāk kļūst par upuriem . "The Guardian" vēsta, ka starp 2003. un 2021. gadu 30 žurnālisti esot pazuduši, taču neviens neesot atrasts.

ANO komiteja viesojusies 13 Meksikas novados un uzklausījusi apsūdzības par noziegumiem cietumos un migrācijas centros. Tai ziņojuši par gadījumiem, kad migrantus nezināmās vietās nelegāli turējuši apcietinājumā un atņēmuši mobilos telefonus. Pēcāk viņi pieprasījuši naudu upura ģimenei kā atbrīvošanas samaksu. Dažkārt šajās darbībās tika iesaistītas varas iestādes.

Tāpat ANO ziņojums aprakstījis Meksikas oficiālos datus, kas atklāj, ka vairāk nekā 52 tūkstoši bojā gājušo cilvēku mirstīgās atliekas atrodoties masu kapos.

ANO komiteja, izskatot minēto informāciju, secinājusi, ka "[piespiedu pazušanas apkarošanai] ir jābūt Meksikas galvenajam uzdevumam".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!