Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievijas Aizsardzības ministrija uzsākusi savu panākumu aģitēšanas akciju, kuras ietvaros pa visu valsti ceļos īpašs vilciens ar izstādi par Krievijas spēku operāciju Sīrijā, teikts ministrijas tīmekļa vietnē.

Vilciens pa Krievijas plašumiem vadās Sīrijas operācijas laikā iegūtās trofejas – ieročus, tehniku, munīciju utt., kas pašlaik apskatāmi Piemaskavas militāri patriotiskajā parkā "Patriots".

Akcijas "Sīrija lūzuma punkts" ietvaros vilciens ar ceļojošo ekspozīciju apceļos pavisam 61 apdzīvotu vietu no Maskavas līdz Vladivostokai, skaidro ministrija.

'Aģitvilciens' savu ceļojumu sāks 23. februārī, kad Krievijā atzīmē tā saukto Tēvzemes aizstāvju dienu. Pēc tūres vilciens atgriezīsies Maskavā tieši uz šajā valstī galvenajiem svētkiem – Uzvaras dienu 9. maijā.

Starp izstādes eksponātiem ir kaujiniekiem atņemta munīcija un sprāgstierīces – gan rūpnieciski, gan mājas apstākļos izgatavoti, piemēram, no sadzīves gāzes baloniem. Ministrija uzsver, ka būs apskatāmi arī kaujiniekiem atņemti "ārzemju ražojuma šaujamieroči".

Uz atsevišķām dzelzceļa platformām tiks izvietota kaujinieku tehnika – tanks T-55, kājnieku kaujas mašīna, bruņotas automašīnas, "džihāda mobilis" un citi unikāli eksponāti, sola ministrija.

Krievija oficiāli Sīrijas pilsoņu karā piedalās kopš 2015. gada septembra, sniedzot atbalstu prezidenta Bašara al Asada spēkiem. Krievijas iesaistīšanās kara gaitu pavērsa par labu Asadam, kura valdība ir atguvusi kontroli pār ievērojamu daļu iepriekš dažādu opozīcijas un džihādistu grupējumu kontrolētu teritoriju.

Sākotnēji Maskava apgalvoja, ka Krievijas spēki Sīrijā sniedz tikai gaisa atbalstu Sīrijas valdības spēkiem, bet vēlāk armija atzina, ka notiek arī ierobežotas sauszemes operācijas. Savukārt žurnālisti izpētījuši, ka Sīrijā aktīvi darbojas Krievijas algotņu armija, kas Aizsardzības ministrijai ļauj neuzrādīt patieso Sīrijā kritušo krievu skaitu.

Kopš prezidenta Vladimira Putina nākšanas pie varas Krievijā līdz ar padomju vēsturisko notikumu glorificēšanu pastiprinās militārais kults, kas tiek izmantots kā tautu saliedējošs faktors un prezidenta varas stiprinātājs. 9. maija svinēšanai šajā modelī ir svarīgākais datums, kā militāro uzvaru un tautas vienotības simbols.

Jau ziņots, ka Piemaskavā izveidots militāri patriotiskais parks "Patriots", kurā, tostarp jauniešu militārās organizācijas, var piedalīties vēsturisku kauju izspēlē, piemēram, uzbrukt Berlīnes Reihstāgam.

Tāpat parkā top katedrāle militāro priesteru skološanai, kas ilustrē pareizticības lomu Kremļa vēsturiskās pēctecības un "garīguma" politikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!