Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ungārijas valdība pirmdien pavēstīja, ka ir panākta provizoriska vienošanās jautājumā par tieslietu reformām, ko vēlas panākt Brisele, kas iesaldējusi vairākus miljardus eiro lielu finansējumu, pastāvot bažām par korupciju un likuma varu.

Decembrī Eiropas Komisija (EK) iesaldēja Ungārijai paredzētos 12 miljardus eiro, skaidrojot, ka Budapešta neievēro saistības, kas tai ir attiecībā uz Eiropas likuma varas standartiem.

"Tehniska vienošanās par tieslietu paketi," pēc sarunām ar ES tieslietu komisāru Didjē Reindersu tviterī apliecināja Ungārijas tieslietu ministre Judīte Varga.

Tiek sagaidīts visas EK apstiprinājums, norādīja ministre.

Reinderss tviterī pauda, ka sarunas ievērojami pavirzījušās uz priekšu, piebilstot, ka ir nepieciešami tālāki soļi, lai izvērtētu panākto progresu.

Diskusiju centrā bija Ungārijas tieslietu reformas saistībā ar finansējumu Covid-19 seku mazinājumam, preses brīfingā pirmdien sacīja EK preses sekretārs Kristiāns Vigands.

Briselē jau labu laiku bijušas bažas, ka Ungārija ES finansējumu varētu potenciāli izmantot nepienācīgā veidā.

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns, ņemot vērā spiedienu, kas radies ekonomikas klimata pasliktināšanās rezultātā, pērn piekrita īstenot 17 pretkorupcijas un tieslietu reformas, kā arī panākt rezultātus attiecībā uz tā dēvētajām 17 lielajām robežzīmēm, par ko panākta vienošanās ar EK.

Pirmdien tika runāts par reformām, lai stiprinātu valsts tieslietu sistēmas neatkarību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!