Foto: EPA/LETA

Bijušais Bosnijas serbu līderis Radovans Karadzičs, kurš notiesāts uz mūžu par kara noziegumiem un genocīdu, sodu izcietīs Lielbritānijas cietumā, atsaucoties uz Apvienotās Karalistes valdības paziņojumu, raksta "Al Jazeera".

Karadziču 2016. gadā Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) tiesa atzina par vainīgu kara noziegumos, genocīdā un noziegumos pret cilvēci, tostarp par Srebreņicas slaktiņu - 1995. gadā Bosnijas serbu pastrādātajām masu slepkavībām, kuru rezultātā tika nogalināti aptuveni 8000 Bosnijas musulmaņu zēni un vīrieši.

Sākotnēji Karadzičam, kurš šobrīd ir 75 gadus vecs, piesprieda 40 gadus ieslodzījumā, bet vēlāk sodu palielināja līdz mūža ieslodzījumam. Pašlaik viņš atrodas tiesas apcietinājuma nodaļā, bet tiks pārvietots uz Lielbritānijas cietumu.

Konflikts Bosnijā un Hercegovinā - daļa no postošā kara kādreizējās Dienvidslāvijas teritorijā 20. gadsimta 90 gados - bija asiņainākais Eiropā kopš Otrā pasaules kara, prasot aptuveni 100 000 cilvēku dzīvību.

Karadžičs apgalvojis, ka Bosnijas serbu kampaņas kara laikā, kas cita starpā ietvēra galvaspilsētas Sarajevas aplenkumu, bija vērstas uz serbu aizstāvēšanu.

Pēc apsūdzības izvirzīšanas Hāgas tribunālā Karadžičs gadiem ilgi palika brīvībā. Taču 2008. gadā viņu arestēja Serbijā - toreiz Karadzičs bija mainījis savu ārieni, uzdodoties par terapeitu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!