Foto: AFP/Scanpix

Tuvojoties Skotijas referendumam par atdalīšanos no Lielbritānijas, arvien lielāku uzmanību iegūst potenciālās jaunās valsts valūtas jautājums.

Tam plaša uzmanība tika pievērsta arī pirmdien notikušajās neatkarības atbalstītāju un pretinieku kampaņu līderu televīzijas debatēs, kas bija pēdējās pirms referenduma.

Otrdien izplatītie sabiedriskās domas pētījumu dati liecina, ka debatēs uzvaru guva neatkarības piekritēju nometnes līderis un Skotijas premjerministrs Alekss Salmonds. Tomēr eksperti šaubās, vai ar šo uzvaru būs pietiekami, lai pārvarētu līdz šim aptaujās pastāvējušo neatkarības pretinieku pārsvaru.

Skotijas neatkarības referendums notiks 18.septembrī, bet balsošana pa pastu sākas jau otrdien.

Tuvojoties šim brīdim, izkristalizējies, ka jautājumā par valūtu Skotijai, ja tā nobalsos par neatkarību, ir vismaz četras iespējas.

Pirmkārt, valūtas savienība ar Lielbritāniju.

Salmonds atbalsta šo scenāriju kā labāko no iespējamajiem variantiem.

Lai saglabātu mārciņu, neatkarīgajai Skotijai būtu jānoslēdz vienošanās ar Lielbritāniju un jāatzīst Lielbritānijas centrālā banka "Bank of England" par savu centrālo banku. Tas sniegtu stabilitāti Skotijas uzņēmumiem un tirgiem. Tomēr Lielbritānijas valdība un visas lielākās partijas jau paziņojušas, ka Skotijai būs jāatsakās no vienotās valūtas - mārciņas -, ja tā izlems pamest Apvienoto Karalisti.

Otrkārt, mārciņas izmantošana bez Londonas piekrišanas.

Līdzīgu ceļu gājušas Panama un Ekvadora, kas izmanto ASV dolāru, un Melnkalne un Kosova, kas izmanto eiro. Tomēr šajā gadījumā monetāro politiku noteiktu "Bank of England", lai gan tā nebūtu Skotijas centrālā banka.

Treškārt, skotu valūtas izveidošana.

Neatkarīga Skotija varētu izveidot savu valūtu, kuru atbalstītu jaunā Skotijas centrālā banka. Šāds risinājums varētu šķist ļoti pievilcīgs tā simboliskās nozīmes dēļ un tā piedāvātas monetārās un fiskālās politikas autonomijas dēļ. Bet līdz ar savu valūtu nāktu arī nozīmīgi riski. Tostarp neskaidrība par valūtas maiņas kursiem un kapitāla plūsmu.

Skotija varētu piesaistīt jauno valūtu mārciņai, bet tas ierobežotu monetārās politikas autonomiju.

Ceturtkārt, eiro ieviešana.

Salmonds vēlas, lai neatkarīga Skotija paliktu Eiropas Savienības (ES) sastāvā, bet, ņemot vērā bloka finansiālās problēmas, viņš ir izvairījies ierosināt Skotijas pievienošanos eiro. Tomēr šāds variants nonāktu dienaskārtībā, ja Skotija pēc nobalsošanas par neatkarību nespētu vienoties ar Londonu par mārciņas saglabāšanu.

Laikraksta "The Times" un pētījumu centra "YouGov" jaunākās aptaujas dati liecina, ka 57% Skotijas iedzīvotāju atbalsta reģiona palikšanu Lielbritānijas sastāvā, bet 43% - Skotijas neatkarību.

Tiesa gan, pēdējo nedēļu laikā atstarpei ir tendence samazināties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!