Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Polija otrdien draudēja izmantot veto tiesības attiecībā uz Eiropas Savienības (ES) budžetu un Covid-19 krīzes ekonomikas atlabšanas fondu, turpinoties ES vadības un Varšavas strīdam saistībā ar Briseles pārmetumiem par demokrātijas standartu ievērošanu Polijā.

"Būs veto," laikrakstam "Polska Codziennie" sacīja Polijas vicepremjers Jaroslavs Kačiņskis. "Ja draudi un šantāža turpināsies, tad mēs stingri aizstāvēsim Polijas vitālās intereses."

"Tā mēs rīkosimies pret visiem, kas pret mums liks lietā izspiešanu. Es atkārtošu, jo es to esmu teicis jau agrāk,- mēs esam vēstures pareizajā pusē," norādīja Kačiņskis. "Tie, kas grib atņemt mums suverenitāti un uzspiest mums savas fantāzijas, ir ceļā uz sabrukumu."

"Mēs nepieļausim, ka mūs terorizē ar naudu," uzsvēra vicepremjers.

ES pagājušajā mēnesī kritizēja Poliju un Ungāriju ziņojumā par demokrātijas standartu ievērošanu dalībvalstīs, īpaši pievēršoties tiesu varas neatkarības jautājumam.

Ziņojumā bija teikts, ka Polijas tieslietu sistēmas reforma "palielinājusi izpildvaras un likumdevēja varu pār tieslietu sistēmu, un līdz ar to vājinājusi tiesu varas neatkarību".

Polijas valdība uzstāj, ka reforma nepieciešama, lai apkarotu korupciju un likvidētu pēdējās komunistiskā režīma paliekas tieslietu sistēmā.

Debates par "likuma varas" situāciju apgrūtinājušas sarunas par ES ilgtermiņa budžetu, un tās, domājams, turpināsies arī nedēļās nogalē gaidāmajā ES samitā.

Eiropas Parlaments un vairākas dalībvalstis vēlas, lai finansējums tādām valstīm kā Ungārija un Polija tiktu sasaistīts ar demokrātijas vērtību ievērošanu.

Abas valstis šādai sasaistei kategoriski iebilst un draudējušas uzlikt veto ES Covid-19 krīzes tautsaimniecības atlabšanas plānam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!