Foto: AP/Scanpix/LETA

Polija iespējamai krīzei gatavojusies kopš jūnija, jūlija, bet Eiropas Savienības (ES) un NATO reakcijas ir neadekvātas un novēlotas, Polijas vicepremjera Pjotra Glinska teikto pirmdien publicētā intervijā "Polska Times" atstāsta "Polijas radio".

Viņš norādījis, ka eskalācijas gadījumā var izcelties "tik briesmīgas situācijas, par kādām nemaz negribas domāt. "Tāda ir šādu konfliktu loģika. Šī ir sacensība ar laiku, un, ja mums neizdodas laikus pietiekami mobilizēt starptautiskās institūcijas, ieskaitot ES un NATO, padarīt rīcībnespējīgus [Baltkrievijas līderi Aleksandru] Lukašenko un [Krievijas prezidentu Vladimiru] Putinu, apturot aviokompāniju darbību, kas ir ļoti sarežģīti, mēs varam saskarties ar ļoti smagām sekām. Starptautiskajam spiedienam pret šiem diviem režīmiem – Krieviju un Baltkrieviju – jābūt daudz spēcīgākiem," atzīmējis Glinskis.

Politiķis intervijā paudis, ka abas šīs valstis varētu būt jāizslēdz no daudzām starptautiskajām organizācijām, kā arī dalības sporta sacensībās, kas tām ir svarīgas. "Tie ir režīmi, kas darbojas necilvēcīgā veidā, neņemot vērā neko citu, kā vien īstu ekonomisko un politisko spiedienu," pauda Polijas vicepremjers, "tas, ko Lukašenko dara, ir krimināla aktivitāte – gudra, nesaudzīga un saistīta ar kontrabandas un cilvēku tirdzniecības aktivitātēm."

Glinskis intervijā noraidījis poļu opozīcijas politiķu paustos apgalvojumus, ka Polija šādam scenārijam nav bijusi gatava. "Pirmie lēmumi tika pieņemti jūnijā, jūlijā."

Vicepremjers vienlaikus atzīmē, ka Polija strādā, lai piespiestu rīkoties arī Eiropas Savienību. Viņš min piemēru, ka, sākoties karam Ukrainā, kura arī ir Eiropā, politiskais bloks turpināja funkcionēt kā ierasts, un problēmas notiekošajā nesaskatījušas ne Vācijas, ne Francijas un Spānijas sabiedrības, turklāt ES līderi vienmēr ticējuši, ka spēj sarunāties ar Putinu. "Nezinu, vai viņi būs spējīgi pieņemt izšķirošus lēmumus tagad, lai gan redz, kas notiek uz ES robežas un kas notiek ar naftas un dabasgāzes cenām."

ES rīcību esošajā krīzē dēvē par neadekvātu un novēlotu, tomēr uzsver, ka Polija visos līmeņos strādā, lai to mainītu. "Visi mūsu dienesti – prezidents, premjers, ārlietu ministrs, viss diplomātiskais dienests smagi strādā dienu no dienas," viņš apgalvoja.

Krievijas lomu notiekošajā savukārt viņš definēja kā "agresīvu impēriju austrumos, kas, kā tas ar Krieviju bijis jau gadiem ilgi, uzskata, ka tai jābūt uzbrūkošai, lai uzturētu starptautisko balansu". "Īsumā, ārējā agresija leģitimizē varu impērijā," rezumēja Glinskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!