Foto: AFP/Scanpix/LETA

NATO dalībvalstis vienojušās par lielākajām investīcijām militārās infrastruktūras objektā kopš Aukstā kara, Polijas centrālajā daļā izbūvējot vairāk nekā 230 miljonus eiro vērtu militāro noliktavu un bruņojuma uzturēšanas kompleksu, pirmdienas vakarā apstiprināja alianses ģenerālsekretārs Jens Stoltenbergs.

Komplekss atradīsies pie nelielās Povidzas pilsētas Polijā aptuveni 80 kilometrus uz austrumiem no Poznaņas vien 20 kilometru attālumā no Berlīnes–Varšavas šosejas.

Tas primāri paredzēts ASV kaujas transportlīdzekļu un cita bruņojuma glabāšanai un uzturēšanai teorētiskas konfrontācijas atturēšanai. Pentagons topošo kompleksu paredz kā daļu no lielāka globāla bruņojuma glabāšanas tīkla, lai vajadzības gadījumā tas atrastos tuvu konfrontācijas vietai – attiecīgi uz konflikta zonu ieroči un munīcija būtu nogādājami daudz īsākā laikā, vēsta "Defense News".

Šāda militārās infrastruktūras objekta tapšanas plāni NATO pieņemti jau pirms vairākiem gadiem, un līdz šim notika darbs pie konkrētāku detaļu izstrādes, bet tā izbūve sākšoties šovasar. Povidza NATO militārās infrastruktūras objekta izbūvei apstiprināta 2017. gadā, par pamatu ņemot tajā esošo Polijas 33. Gaisa spēku bāzi. Savukārt pērn pieprasītas atļaujas koku izciršanai aptuveni 38 hektāru platībā ap to.

Stoltenbergs "Wall Street Journal" iepriekš atzīmējis, ka šim objektam neesot nekādas saistības ar Polijas iepriekš pausto aicinājumu izvietot papildus ASV spēkus tās teritorijā un šim mērķim izbūvēt jaunu militāro bāzi jeb tā dēvēto "Trampa fortu".

Līdzekļi vairāk nekā 230 miljonu eiro apmērā bāzes izbūvei atvēlēti no NATO Drošības investīciju programmas (NSIP), kurā iemaksas veic visas NATO dalībvalstis. ASV kā lielākais NATO donors segs 20-25% no objekta izmaksām.

Ierasti NSIP līdzekļi dažu simtu tūkstošu līdz dažu desmitu miljonu eiro apmērā tiek atvēlēti dažādiem infrastruktūras objektu uzlabojumiem NATO dalībvalstīs. Starp tuvākajā nākotnē vērienīgākajām NATO investīcijām esot plānota arī Monsā, Beļģijā, esošā vadības centra rekonstrukcija, bet mazākas investīcijas plānotas Turcijā un Baltijas valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!