Foto: EPA/Scanpix/LETA

Polija turpinās tiesu sistēmas reformu un panāks, ka lietu izskatīšanas laiks tiesās tiek samazināts, izklāstot valdības prioritātes jaunajam pilnvaru termiņam, otrdien sacīja Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis.

"Pilsoņiem ir tiesības uz efektīvām tiesām," sacīja premjers. Pēc visa spriežot, izsakoties par pārmetumiem, ka mazinājusies Polijas tiesu neatkarība valdošās nacionāli konservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) ieviesto reformu rezultātā, premjers atgādināja, ka arī Francijā un Spānijā parlamentiem ir ietekme attiecībā uz tiesu sistēmas amatpersonu iecelšanu.

Viņš arī minēja Vācijas piemēru, sakot, ka kancleres Angelas Merkeles Kristīgi demokrātiskās savienības (CDU) biedrs "iecelts par federālā konstitucionālā tribunāla priekšsēdētāja vietnieku". "Vai šajās valstīs opozīcija sūdzas starptautiskajām institūcijām, ka nav likuma varas," vaicāja Moraveckis. "Tiesu sistēmas neatkarība ir svarīga, bet no tā neizriet atbildības neesamība", viņš uzsvēra.

Aizdomas, ka PiS cenšas ierobežot tiesu neatkarību, pēdējos gados dominējušas politiskajās debatēs un izraisījušas domstarpības Varšavas un Briseles starpā. PiS uzstāj, ka reformas nepieciešamas, lai izskaustu korupciju un pārskatītu tiesu sistēmu, kas vēl nav pilnībā atbrīvojusies no komunistiskā režīma mantojuma.

Taču reformu pretinieki apgalvo, ka reformas grauj tiesu neatkarību, un Eiropas Komisija pārmet Polijas valdībai, ka tā grauj principus un vērtības, kurus tā pieņēma pēc pievienošanās ES. Polija savukārt uzskata, ka Briselei nav tiesību ietekmēt neatkarīgas valsts tieslietu sistēmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!