Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Polijas prezidents Andžejs Duda paziņojis, ka viņu apbēdinājuši protesti pret abortu ierobežošanas pastiprināšanu, bet viņš saprotot sievietes, kas nolēmušas protestēt.

Duda intervijā raidorganizācijai "Polsat News" aicināja protestētājus saglabāt mieru. Tajā pašā laikā viņš nosodīja "agresiju, apgānīšanu, reliģisku jūtu aizskaršanu, uzbrukumus baznīcām, vulgāru uzvedību un cilvēku iebiedēšanu".

Polijas Konstitucionālā tiesa pagājušo ceturtdien atzina, ka saskaņā ar konstitūciju abortu veikšana embrija defekta dēļ ir nelikumīga.

Tiesas lēmums ir faktisks abortu aizliegumam, jo tiesas noraidītais nosacījums ir pamatojums gandrīz visiem legālajiem abortiem Polijā.

Tiesas lēmums izprovocējis protestus, kuru dalībnieki vērsušies arī pret baznīcām, apķēpājot dievnamus ar saukļiem un rīkojot protestus baznīcās.

"Mani ļoti skumdina šī situācija. Es saprotu sievietes, kuras protestē (..), lai gan visi zina manus uzskatus un zina, ka esmu pret abortu," sacīja Duda, kurš atrodas pašizolācijā pēc inficēšanās ar jauno koronavīrusu.

Polijas valdošās nacionālkonservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) līderis Jaroslavs Kačinskis trešdien kritizēja "noziedzīgo opozīciju" par protestu atbalstīšanu pandēmijas laikā.

Polija trešdien ziņoja par 18 820 jauniem Covid-19 gadījumiem un 236 nāves gadījumiem, kas ir lielākais 24 stundu laikā mirušo Covid-19 pacientu skaits kopš pandēmijas sākuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!