Foto: Publicitātes foto

Polijas Konstitucionālais tribunāls trešdien atzinis, ka Eiropas Cilvēktiesību konvencija daļēji ir pretrunā ar valsts pamatlikumu.

Tribunāls noraidījis Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) spriedumu, kas attiecas uz pretrunīgi vērtēto Polijas tiesu sistēmas reformu un bijis pretrunā ar valsts konstitūciju, tviterī pavēstījis tieslietu ministra vietnieks Sebastjans Kaleta.

Viņš piebildis, ka šī ir "skaista diena Polijas likuma varai un suverenitātei" un ka "apturēts vēl viens nelikumīgs ārējās iejaukšanās mēģinājums Polijas sistēmā".

Polijas Tieslietu ministrija lūdza Konstitucionālajam tribunālam izvērtēt ECT spriedumu, ar kuru tika apšaubīta tribunāla tiesnešu iecelšanas likumība.

ECT tiesa lēmusi arī par sliktu Polijas izveidotajai tiesnešu disciplinārajai plātai, kas nonākusi Varšavas un Briseles juridiskā konflikta centrā.

Šis lēmums tika pieņemts, izskatot tiesnese Joannas Rečkovičas prasību, kurā bija apstrīdēts palātas lēmums par viņas atcelšanu no amata par ētikas normu pārkāpšanu.

Rečkoviča prasībā apgalvoja, ka palāta faktiski esot politiska iestāde.

ECT atzina, ka disciplinārā palāta neesot "ar likumu iedibinātas tribunāls" un tādējādi saskaņā ar Eiropas Cilvēktiesību konvencijas 6. pantu esot pārkāptas Rečkovičas tiesības uz taisnīgu tiesu.

Varšava norāda, ka reformas bijušas nepieciešamas, lai izskaustu tiesu korupciju un vēl joprojām jūtamo komunistiskā marionešu režīma ietekmi uz tiesu sistēmu.

Tikmēr Brisele apgalvo, ka reformas apdraudot tiesnešu neatkarību un likuma varu.

Konfliktu vēl vairāk saasinājis Polijas Konstitucionālā tribunāla atzinums, ka ES tiesību normas nav prioritāras pār valsts konstitūciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!