Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV otrdien pirmo reizi apsūdzēja Krieviju par vairāku desmitu Turcijas karavīru nāvi Sīrijā, vienlaikus paužot gatavību Turcijai sniegt papildu atbalstu.

Uzlidojumā Idlibas provincē Sīrijā pagājušajā mēnesī tika nogalināti 34 Turcijas karavīri. Tiesa gan, Ankara notikušajā vaino Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu, turklāt Turcija ar Krieviju jau pēc šiem notikumiem noslēgusi jaunu pamieru.

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo, izziņojot jaunas sankcijas pret Sīrijas amatpersonām, notikušajā vainoja Krieviju, kas līdz ar Irānu ir Sīrijas valdības galvenās atbalstītājas tās karā ar nemiernieku grupējumiem.

"Mēs uzskatām, ka Krievija ir nogalinājusi desmitus Turcijas karavīru savas militārās operācijas gaitā," Pompeo sacīja žurnālistiem, konkrētu incidentu gan neminot.

"Mēs esam kopā ar mūsu NATO sabiedroto Turciju un izvērtēsim papildu soļus, ar kuriem Turcija tiktu atbalstīta vardarbības izbeigšanai," viņš sacīja.

Analītiķi iepriekš izteikuši šaubas par to, vai Sīrijas novājinātā kara aviācija spētu veikt šādu uzbrukumu Turcijas spēkiem, bet ASV līdz šim vairījušās vainot Krieviju, ņemot vērā Ankaras oficiālo nostāju.

ASV amatpersonas jau iepriekš Turcijai norādījušas, ka Sīrijā kritušo karavīru dēļ tai vajadzētu būt piesardzīgai, veidojot attiecības ar Krieviju.

Neraugoties uz NATO brīdinājumiem, Turcija no Krievijas iegādājusies raķešu aizsardzības sistēmu S-400. Tiesa gan, Turcija to pagaidām vēl nav aktivizējusi.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!