Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Baltkrievu žurnālists un neatkarīgā ziņu kanāla "Nexta" redaktors Romāns Protasevičs, kuru aizturēja Minskā, piespiedu kārtā nosēdinot pasažieru lidmašīnu, ir piedalījies karadarbībā Ukrainas austrumos, turpinot attaisnot Minskas rīcību, apgalvo Baltkrievijas Valsts drošības komiteja (VDK). Par to ziņo aģentūra "RIA Novosti".

Lidsabiedrības "Ryanair" reisa Atēnas-Viļņa pasažieru lidmašīna, kurā lidoja arī opozīcijas "Telegram" kanāla "Nexta" bijušais redaktors un žurnālists Romāns Protasevičs, 23. maijā, izmantojot iznīcinātāju, tika nosēdināta Minskā.

Sprāgstvielas lidmašīnā netika atrastas, taču Protasevičs un viņa draudzene Sofija Sapega tika aizturēti un ceļu turpināt nevarēja. Tieši mērķis aizturēt Protaseviču Rietumos tiek uzskatīts par visas operācijas iemeslu.

Baltkrievijas VDK vadītājs Ivans Terteļs trešdien paziņoja, ka Protasevičs Ukrainas austrumos karojis pret prokremliskajiem spēkiem.

"Nenoliedzami, minētā persona pilnībā atbilst apzīmējumam terorists, kaujinieks-algotnis, asiņaino notikumu dalībnieks bēdīgi slavenā bataljona "Azov" sastāvā, kas saistīts ar zvērībām un mierīgo iedzīvotāju nāvi Ukrainas dienvidaustrumos," aģentūra citē VDK galveno darboni.

Ukrainā gūto pieredzi Protasevičs aktīvi izmantojis Baltkrievijā, organizējot un koordinējot masveida nekārtības, apdraudot iedzīvotāju un drošībnieku dzīvības, apgalvo VDK. Terteļs arī atgādina, ka aizturētais ir vadītājs interneta kanālam, kas "pamatoti atzīts par ekstrēmistisku".

Bataljona "Azov" dibinātājs un pirmais komandieris Andrejs Bileckis trešdien paziņoja, ka Protasevičs patiešām bijis viesos pie vienības 2014. gadā, taču kā žurnālists, nevis kaujinieks.

Pats Protasevičs nav slēpis, ka 2013. un 2014. gadā atradās Ukrainā masu protestu un karadarbības laikā, ziņo "Radio Svoboda".

Jau iepriekš ziņots, ka pret Protaseviču ierosinātas krimināllieta "par masu nekārtību rīkošanu", kā arī pēc citiem krimināllikuma pantiem. Protasevičs iekļauts baltkrievu VDK teroristu sarakstā.

Rietumos valdības pieprasa atbrīvot Protaseviču un uzskata, ka viņš tiek vajāts politisku motīvu dēļ.

Pēc 2020. gada augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām, kuru rezultāti tiek uzskatīti par viltotiem un pēc kurām Lukašenko palika amatā uz sesto prezidentūras termiņu, Baltkrievijā sākās plaši tautas protesti. Tiem sekoja spēcīgas represijas pret demonstrantiem, žurnālistiem un aktīvistiem un opozicionāriem. Daudzi ir apcietināti, ierosinot pret tiem safabricētas lietas, bet daudzi patvērušies ārzemēs.

Minska aktīvi propagandā izmanto naratīvu par Rietumu sazvērestību un protrestu organizēšanu Baltkrievijā, bieži īpaši izceļot Poliju un Baltijas valstis. Tāpat Lukašenko piespēlē Krievijas propagandai, paziņojot par it kā draudošu NATO uzbrukumu vai apgalvojot, ka Kremļa kritiķis Aleksejs Navaļnijs nemaz nav ticis saindēts ar kaujas vielu "Novičok".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!