Foto: AFP/Scanpix/LETA

Gruzijā notiekošajos protestos iesaistījušās arī vietējās galēji labējās grupas. Nacionāļi ir nonākuši konfrontācijā ar Gruzijas jauniešiem, kuri nevēlas, lai valsts naktsdzīve tiktu ierobežota, raksta "Eurasianet".

Policijai vajadzēja smagi nopūlēties, lai nepieļautu agresīvas sadursmes starp abām pusēm. "Mēs bijām tuvu civilai konfrontācijai," atzina Gruzijas prezidents Giorgi Margvelashvili. Protesti, kas sākās pēc tam, kad Gruzijas varas iestādes veica apjomīgus pretnarkotiku reidus divos klubos, aizturot vairākus to apmeklētājus.

Sadursmes starp abām grupām ieguva arī ideoloģiskas cīņas raksturu. Gruzijas jaunieši, kas pauda neapmierinātību par reidiem, atbalsta indivīda brīvību un nevēlas, ka valsts tik stingri regulē valsts naktsdzīvi. Savukārt galēji labējie aktīvisti norāda, ka klubos notiekošais neatbilst valsts nacionālajai identitātei.

"Mūsu rīcībā ir 20 videoklipi, kuros redzama narkotiku pārdošana klubos. Mēs bijām spiesti veikt reidus, " izteicās Gruzijas iekšlietu ministrs Giorgi Gaharija. Reidi izsauca kritiku, jo vēlāk atklājās, ka astoņi cilvēki tika aizturēti, atrodoties ārpus klubu teritorijas.

Tūkstošiem iedzīvotāju devās ielās, aizņemot ielu kas atrodas pretī valsts parlamentam un pauda savu neapmierinātību ar notikušajiem reidiem. Protestētāju rokās bija plakāti ar saukļiem "Dejošana nav kriminālpārkāpums" un "Nesit mani, dejo ar mani". Gaharija publiski atvainojās visas iekšlietu ministrijas vārdā, piedāvājot vest sarunas ar protestētājiem par to, kā veidot valsts sodu politiku attiecībā uz narkotiku lietošanu, ziņo "Eurasianet".

Protestētāji piekrita izklīst, tomēr šo procesu sarežģīja policijas sadursmes ar galēji labējiem aktīvistiem. Kārtību izdevās nodrošināt, tomēr jautājumi par to, kā regulēt narkotiku lietošanu Gruzijā joprojām ir aktuāli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!