Foto: AFP/Scanpix

Izglītojošais fonds apdāvinātiem bērniem "Talants un veiksme", starp kura dibinātājiem ir par Krievijas prezidenta Vladimira Putina draugu uzskatītais čellists Sergejs Roldugins, saņēmis alkohola tirdzniecības licenci, vēsta medijs RBK.

Roldugina uzvārds plašākā sabiedrībā kļuva zināms pēc tā saucamā "Panamas dokumentu" skandāla – noplūstot Panamas juridiskās firmas "Mossack Fonseca & Co" dokumentiem. Tie atklāja slepena ofšoru kompāniju tīkla esamību, caur kuriem izgājuši aptuveni divi miljardi dolāru, kas saistīti ar Putinu.

Putina vārds dokumentos tiešā veidā gan neparādās, taču tur figurē vairāku Putina tuvākā loka cilvēki, tostarp Roldugins. Pats čellists pēc šo faktu nākšanas gaismā apgalvoja, ka nauda nav saistīta ar Putinu un ka ofšoros tiek uzglabāti ziedojumi, par kuriem talantīgiem bērniem iecerēts iegādāties mūzikas instrumentus.

Roldugins ir viens no dibinātājiem un valdes loceklis 2014. gadā atklātajam talantīgo bērnu atbalsta fondam "Talants un veiksme" – valdes priekšsēdētājs ir pats Putins. Fondu vada viena no Putina 2018. gada pārvēlēšanas kampaņas vadītājām Jeļena Šmeļeva, bet valdē ietilpst vēl viens Putina tuvākā loka pārstāvis – prezidenta palīgs Andrejs Fursenko.

Kā publiskā datubāzē pārliecinājies RBK, tagad fonds ieguvis alkohola tirdzniecības licenci, ko izsniedzis Krasnodaras novada Alkohola tirgus regulācijas departaments.

Fonda "Talants un veiksme" oficiālais mērķis ir atbalstīt apdāvinātus 10 līdz 17 gadus vecus bērnus mākslas, sporta un zinātnes jomās. Vienīgais fonda projekts ir bērnu izglītības centrs "Sirius" Sočos. Saskaņā ar centra oficiālajiem noteikumiem tā teritorijā ir aizliegts smēķēt un patērēt alkoholu.

Fonds no Krasnodaras novada ir saņēmis lietošanā 320 metrus garu pludmales posmu Sočos.

Pēdējos četros gados Roldugina fonds no valsts ir saņēmis vairāk nekā 10 miljardus rubļu (133 miljoni eiro) un vēl vismaz 15 miljardus no sponsoriem, skaidro "Currenttime".

Centru "Sirius", kur katru mēnesi mācīties un atpūsties ierodas ap 800 bērnu, regulāri apciemo pats Putins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!