Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lidsabiedrības "Ryanair" reisa Atēnas-Viļņa pilotam nebija citas izvēles, kā vien nosēsties Minskā, kur pēc tam tika arestēts opozīcijas žurnālists Romāns Protasevičs un viņa draudzene Sofija Sapega, paziņojis kompānijas vadītājs Maikls O'Lerijs.

Lidmašīna, kurā lidoja arī opozīcijas "Telegram" kanāla "Nexta" bijušais redaktors un žurnālists Romāns Protasevičs, 23. maijā tika nosēdināta Minskā, Baltkrievijas iestādēm šo soli pamatojot ar it kā saņemtiem spridzināšanas draudiem no palestīniešu kaujinieku grupējuma "Hamas" puses.

Sprāgstvielas lidmašīnā netika atrastas, taču Protasevičs un Sapega tika aizturēti un ceļu turpināt nevarēja.

Incidents izpelnījās Eiropas Savienības nosodījumu un ierobežojumus baltkrievu "Belavia" izmantot Eiropas gaisa telpu, kā arī Eiropas lidsabiedrības izvairās no Baltkrievijas gaisa telpas šķērsošanas. Minska tikmēr uzstāj, ka nevienu nav spiedusi nolaisties tās teritorijā.

Otrdien O'Lerijs par šo incidentu atskaitījās britu parlamentārajai komitejai, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pilots no Minskas gaisa satiksmes kontroliera saņēmis informāciju par "ticamiem draudiem", ka lidmašīna tiks uzspridzināta, ja tā ielidos Lietuvas gaisa telpā vai mēģinās nosēsties Viļņā, atklāja O'Lerijs.

Pilots savukārt pieprasījis sarunu ar "Ryanair" operāciju vadības centru, taču Minskas dispečers melīgi atbildējis, ka kompānijas birojs Polijā neatbild uz telefona zvanu.

Kad pilots jautāja, kāds ir draudu līmenis, viņam atbildēts, ka tā ir sarkanā trauksme, kas neatstāj izvēles iespējas, uzsver "Ryanair" šefs.

Lidmašīna tika nosēdināta ar nepatiesiem aizbildinājumiem no Minskas gaisa satiksmes kontroles puses, kā rezultātā divi pasažieri tika izsēdināti pret savu gribu un aizturēti, viņš rezumē.

Pēc lidmašīnas nosēšanās gaisa kuģa apkalpei likts video apstiprināt, ka viņi brīvprātīgi novirzījuši reisu uz Minsku, taču komanda to darīt atteikusies, skaidro O'Lerijs.

Kad lidmašīna atkal pacēlās, lai turpinātu ceļu uz Viļņu, uz borta bija par pieciem pasažieriem mazāk – Protasevičs, Sapega un trīs "neidentificētas personas", kas varētu būt bijušas no drošības dienestiem, skaidro O'Lerijs.

Šīs trīs personas, starp kurām arī Grieķijas pilsonis, Baltkrievijas TV stāstīja, ka viņu galamērķis tāpat bijusi Minska, tāpēc viņi nolēmuši nelidot tālāk uz Viļņu.

O'Lerija komentāri izskan dienu pēc tam, kad Baltkrievijas Gaisa spēku komandieris Igors Golubs apgalvoja, ka nav notikusi "Ryanair" lidmašīnas "pārtveršana un piespiedu nosēdināšana". Viņš runāja prese konferencē, kurā tika parādīts arī pats Protasevičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!