Foto: AP/Scanpix/LETA

Ziemeļkorejas oficiālais laikraksts ir norādījis, ka valstij ir jānoraida ārvalstu palīdzība, pielīdzinot to "saindētajām konfektēm", neskatoties uz arvien pieaugošajām grūtībām un ziņoto par pārtikas trūkumiem totalitārajā valstī, raksta "Sky News".

Valdošās Strādnieku partijas laikraksts "Rodong Sinmun" brīdināja nepieņemt ekonomisku palīdzību no "impēriālistiem", kuri izmanto palīdzību kā "slazdu, lai izlaupītu un pakļautu". "Mēģināt veicināt ekonomiku, pieņemot un ēdot šīs saindētās konfektes, ir kļūda," teikts laikrakstā.

Šāds paziņojums Phenjanas medijos izskan pēc brīdinājumiem par kritisku pārtikas trūkumu izolētajā valstī, kas pēdējos gados ir cietusi no plūdiem un taifūniem, kā arī starptautiskām sankcijām, kuru mērķis ir ierobežot tās kodolprogrammu un raķešu programmas.

Valsts, kuru kā totalitāru diktatūru vada tās līderis Kims Čenuns, Covid-19 ietekmes dēļ ir piedzīvojusi arī strauju tirdzniecības samazinājumu ar Ķīnu – vienu no tās galvenajiem ārējiem pārtikas avotiem.

Lielākā daļa Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) aģentūru un Rietumu palīdzības grupu ir pametušas Ziemeļkoreju.

Decembrī Dienvidkorejas lauku attīstības aģentūra lēsa, ka Ziemeļkorejas augkopība pagājušajā gadā bija aptuveni 4,5 miljoni tonnu, kas ir par 3,8% mazāk nekā 2021. gadā. Aģentūra kā galveno iemeslu tam minēja spēcīgas vasaras lietavas un citus laika apstākļus.

Valsts mediji ziņo, ka Ziemeļkorejas augstākās amatpersonas tiksies februāra beigās, lai apspriestu "fundamentālas izmaiņas" lauksaimniecības politikā. Neskatoties uz šīm bažām, Phenjana pēdējo nedēļu un mēnešu laikā ir turpinājusi demonstrēt militāro spēku, tostarp veikusi vairākus raķešu izmēģinājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!