Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Reaģējot uz Eiropas Komisijas (EK) priekšlikumu, maksāt dalībvalstīm 6000 eiro par katru uzņemto patvēruma meklētāju, Itālijas iekšlietu ministrs Mateo Salvīni otrdien paziņojis, ka itāļiem neesot vajadzīgas Briseles "žēlastības dāvanas".

"Mēs nelūdzam žēlastības dāvanas, īpaši tāpēc, ka laika gaitā katrs patvēruma meklētājs itāļu nodokļu maksātājiem izmaksā 20 līdz 50 tūkstošus eiro. Tāpēc Brisele var paturēt savas žēlastības dāvanas. Mēs vēlamies apturēt [nelegālo imigrantu] pieplūdumu. Mums nevajag naudu," uzsvēra Salvīni, kurš ieņem arī vicepremjera amatu.

"Nezinu, vai viņi grib dot naudu citiem. Viņi var to darīt, ja vēlas. Itālijai žēlastības dāvanas nav vajadzīgas," piebilda Salvīni.

Kā ziņots, EK, cenšoties atrisināt vairākas nedēļās ilgstošo saspīlējumu attiecībās ar Itāliju, otrdien ierosināja finanšu stimulus dalībvalstīm, kas piekritīs izmitināt Vidusjūrā glābšanas kuģos uzņemtos migrantus.

Priekšlikumi ir balstīti ierosinājumos, par kuriem tika panākta vienošanās Eiropas Savienības (ES) samitā pagājušajā mēnesī, reaģējot uz Itālijas jaunās populistu valdības lēmumu nelaist savās ostās palīdzības organizāciju kuģus ar Vidusjūrā uzņemtiem nelegālajiem imigrantiem.

EK ierosinājusi piedāvāt brīvprātīgajām ES valstīm finansējumu, lai tās savā teritorijā izveidotu un uzturētu centrus, kur mitinātos nelegālie imigranti, kamēr tiek noteikts, vai viņi kvalificējas patvēruma piešķiršanai ES, vai arī kā ekonomiskie migranti ir jāsūta atpakaļ uz dzimtajām valstīm.

EK arī ierosinājusi, ka tās dalībvalstis, kas brīvprātīgi pieteiksies šai shēmai, par katru nelegālo imigrantu, kuru tās ievietos šajos "kontrolētajos centros", saņems 6000 eiro.

"Mēs esam gatavi atbalstīt dalībvalstis un trešās valstis, lai labāk sadarbotos, nogādājot krastā tos, kas izglābti jūrā," sacīja ES migrācijas komisārs Dimitris Avramopuls.

"Bet lai tas nekavējoties darbotos uz vietas, mums ir jābūt vienotiem - ne tikai tagad, bet arī ilgtermiņā," sacīja komisārs.

Līdzās priekšlikumam par migrantu lietu izskatīšanas centriem ES samits arī vienojās izvērtēt ideju par "izkāpšanas platformu" izveidošanu ārpus bloka, domājams, Āfrikā, šādi cenšoties motivēt migrantus nekāpt cilvēku kontrabandistu laivās.

ES vēstniekiem trešdien plānots spriest par šiem izkāpšanas centriem, tomēr nav nekādu pazīmju, ka valstis, kurās tie potenciāli varētu tikt izvietoti, būtu tam piekritušas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!