Foto: AFP/Scanpix/LETA

Neskatoties uz attiecību atjaunošanu starp Ankaru un Damasku, kas panākta ar Krievijas starpniecību, jauna Turcijas sauszemes operācija Sīrijā iespējama "jebkurā laikā", sestdien žurnālistiem paziņojis prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana ārpolitikas padomnieks Ibrahims Kalins.

Kopš Sīrijas pilsoņkara sākuma Turcija veikusi vairākas sauszemes operācijas kaimiņvalsts teritorijā, pamatā vēršoties pret kurdu zemessardzes kaujiniekiem, kurus Ankara uzskata par teroristiem.

Viņš norādījis, ka neskatoties uz Maskavas pūliņiem panākt Turcijas un Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma izlīgumu, Ankara negrasās atteikties no iespējas izvērst jaunu sauszemes operāciju.

"Sauszemes operācija iespējama jebkurā laikā, atkarībā no draudu līmeņa, ko saņemam," izteicies Kalins, piebilstot, ka Turcija nekad nav vērsusies pret "Sīrijas valsti vai Sīrijas civiliedzīvotājiem".

Divas dienas iepriekš Asads paziņoja, ka turpmākajās Ankaras un Damaskas sarunās jāpievēršas "vairāku Sīrijas daļu okupācijas izbeigšanai".

Turcija Sīrijas ziemeļos ir ierīkojusi vairākas karabāzes un atbalsta arī vairākus bruņotos opozīcijas formējumus, kas cīnās pret Asada režīmu.

Erdogans, kurš vēl 2017.gadā Asadu nosaucis par "teroristu", tagad pieļāvis iespēju tikties ar Sīrijas diktatoru vēl pirms maijā gaidāmajām Turcijas parlamenta un prezidenta vēlēšanām.

Decembra beigās Maskavā notika abu valstu aizsardzības ministru pirmā tikšanās kopš 2011.gada.

Kalins norādīja, ka paredzamas vēl vairākas abu pušu tikšanās, gatavojoties iespējamajai galotņu sanāksmei.

Viņš izteicās, ka februāra vidū Maskavā varētu notikt Sīrijas un Turcijas ārlietu ministru tikšanās, bet pirms tam iespējama vēl viena aizsardzības ministru tikšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!