Septembrī pasaule bažījās par pārtikas drošību, dabas stihijas postījumiem un piedzīvoja Lielā hadronu paātrinātā palaišanu, kas varēja sniegt atbildes uz fizikas pamatjautājumiem.

Pēc saindētu piena produktu lietošanas Ķīnā saslimuši gandrīz 53 000 bērnu. Četri mazuļi pēc saindētā piena miruši no nieru mazspējas. 82% no cietušajiem bērniem bija vecumā līdz diviem gadiem. Plastmasas ražošanā izmantotais melamīns ticis atklāts 22 kompāniju izgatavotajā piena pulverī, kas paredzēts mazuļiem. Piesārņojums konstatēts arī parastā pienā, piena dzērienos, saldējumos un jogurtā, arī trīs valsts lielāko piena pārstrādes rūpnīcu - "Yili Industrial Group", "Mengniu Dairy Co" un "Bright group" - produkcijā.

Somijas rietumu pilsētā Kauhajoki skolā apšaudi sarīkojušais jaunietis nogalināja desmit cilvēku un pēc tam nošāvās. Pirms uzbrukuma jaunietis atstājis zīmīti, kurā teikts, ka viņš ienīdis cilvēci.

Tropiskā vētra "Hanna" Haiti septembrī prasījusi gandrīz 500 cilvēku dzīvības un nodarījusi spēcīgus postījumus ziemeļu piekrastē. Tūkstošiem cilvēku zaudējuši pajumti. Hanna" ir trešā lielā vētra, ko Haiti sala pieredzējusi triju nedēļu laikā. Augusta vidū viesuļvētra "Feja" Haiti izraisīja plūdus, kuros gāja bojā 40 cilvēki, savukārt viesuļvētra "Gustavs" prasījusi 77 cilvēku dzīvības Haiti un sešus upurus Dominikānas Republikā. "Hannai" sekoja viesuļvētra "Aiks", kas Atlantijas okeānā trešdienas vakarā strauji pieņēmusies spēkā, kļūstot par "ārkārtīgi bīstamu" ceturtās kategorijas orkānu, kura vēju ātrums sasniedz 215 kilometrus stundā. "Aiks" Teksasai nodarījis miljardos rēķināmus zaudējumus.

Šveicē izvietotā Eiropas Kodolpētījumu organizācija jeb CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) septembrī iedarbinājusi Lielo hadronu paātrinātāju. Ar šīs ierīces palīdzību zinātnieki cer paplašināt cilvēces zināšanas par to, kas noticis pirmajos brīžos pēc Lielā sprādziena, un veiksmes gadījumā rast atbildes uz dažiem no fizikas pamatjautājumiem, kas attiecas, piemēram, uz masas dabu vai citu dimensiju esamību, savukārt eksperimenta pretinieki raizējas par to, ka izmēģinājuma gaitā varētu atbrīvoties tik daudz enerģijas, ka rastos nekontrolējams melnais caurums, kas aprītu visu Zemi. Elektrības padeves traucējumu dēļ Lielā hadronu paātrinātāja darbība tomēr tika apturēta.

Septembrī Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs nācis klajā ar pieciem ārpolitikas principiem viņa vadīšanas laikā Krievijā. Par pirmo ārpolitikas principu tika noteikta starptautisko tiesību pamatprincipu prioritāro lomu attiecību veidošanā starp civilizētām tautām. Par otro principu Medvedevs nosaucis daudzpolāras pasaules veidošanu. Pēc prezidenta viedokļa, vienpolāra pasaule "ir nestabila un konfliktu apdraudēta". Krievijai "nav pieņemama tāda pasaules kārtība, kurā visus lēmumus pieņem viena valsts, pat ja tā ir tik nopietna lielvara kā ASV," paudis Medvedevs. Treškārt, Krievija nevēlas konfrontāciju ne ar vienu valsti. Medvedevs norādījis, ka "Krievija negrasās pašizolēties, bet gan attīstīs draudzīgas attiecības ar Eiropu un ASV "tik daudz, cik tas būs iespējams". Par neapšaubāmu Krievijas ārpolitikas prioritāti Medvedevs nosaucis arī Krievijas pilsoņu dzīvības un cieņas aizsardzību neatkarīgi no viņu atrašanās vietas, piebilstot, ka tāpat tiks aizsargātas arī Krievijas uzņēmēju intereses ārvalstīs. Kā piekto ārpolitikas principu Medvedevs minējis Krievijas interešu ievērošanu tai draudzīgajos reģionos.

Gruzija septembrī oficiāli pārtraukusi diplomātiskās attiecības ar Krieviju un vēlāk arī ar Nikaragvu, jo tā kļuvusi par otro valsti pēc Krievijas, kas atzinusi Dienvidosetijas un Abhāzijas republiku neatkarību.

ES līderi ar Medvedevu vienojas par Krievijas spēku atvilkšanu no Dienvidosetijai un Abhāzijai blakus esošajiem Gruzijas reģioniem. Tomēr Krievija palika pie nodoma atstāt aptuveni 7600 vīru lielu kontingentu Dienvidosetijas un Abhāzijas republikās un sāka veidot Krievijas armijas militārās bāzes separātiskajās provincēs.

Atbildot uz Baltijas valstu satraukumu par savu drošību pēc Dienvidosetijas konflikta, NATO paziņojusi, ka tai ir rīcības plāns Baltijas valstīm, kas paredzēts gadījumam, ja nāktos pildīt NATO līguma piekto pantu. NATO līguma piektais pants paredz alianses valstu kopīgu rīcību gadījumā, ja tiek uzbrukts kādai no dalībvalstīm. Taču jau drīz NATO Apvienoto spēku štāba priekšnieks ģenerālis Egons Ramss noliedza viņam piedēvētos izteikumus par to, ka NATO būtu Baltijas valstu aizsardzības plāns. Viņš sacīja, ka valstu aizsardzības plāni pirmkārt ir politisks jautājums un karavīri par tiem lēmumus nepieņem.

Septembrī Ukrainas prezidents Viktors Juščenko un premjerministre Jūlija Timošenko nāca klajā ar paziņojumu par Ukrainas parlamenta valdošās koalīcijas sabrukumu.

"Manuprāt, tam ir viens vienīgs iemesls: cīņa par varu," teicis Juščenko, apsūdzot koalīcijā ietilpstošo premjerministres vadīto bloku sadarbībā ar opozīcijas partijām, proti, komunistiem un Reģionu partiju, kā arī koalīcijas sēdes darba kavēšanā

Septembrī Vašingtona atcēlusi dažas Baltkrievijai noteiktās sankcijas, jo Minskas režīms atbrīvojis no cietuma pēdējo apcietinājumā turēto politieslodzīto, opozīcijas prezidenta amata kandidātu Aleksandru Kozuļinu.

Opozīcijai nav izdevies iegūt nevienu vietu Baltkrievijas parlamenta vēlēšanās. Pēc vēlēšanu komitejas datiem, visas 110 vietas ir izcīnījuši pašreizējai valdībai lojāli kandidāti. Opozīcija izplatījusi paziņojumu, ka vēlēšanas nav bijušas likumīgas un aicinājušas starptautiskos novērotājus neatzīt to iznākumu. Savukārt valsts prezidents Aleksandrs Lukašenko uzstājis, ka vēlēšanas noritējušas brīvi un godīgi.

Septembrī kļuvis zināms, ka Republikāņu partijas ASV viceprezidenta amata kandidāte, Aļaskas štata gubernatore Sāra Peilina saviem klasesbiedriem sagādājusi dāsni apmaksātus amatus štata administrācijā. Bet Volstrītu satricinājis 158 gadus vecās ASV investīciju kompānijas "Lehman Brothers" bankrots un kompānijas "Merrill Lynch" pārdošana "Bank of America", kas izraisīja satraukumu Āzijas tirgos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!