Foto: AFP/Scanpix

Serbija sākusi transportēt nelegālos imigrantus un bēgļus ar vilcienu pāri Horvātijas robežai, paātrinot to plūsmu uz Slovēniju un novēršot sastrēgumus robežšķērsošanas punktos.

Tā vietā, lai kājām mērotu ceļu no Serbijas Berkasovo ciemata uz Horvātijas Bapskas ciematu, bēgļi tagad tiek nogādāti Horvātijā ar vilcienu no Serbijas pilsētas Šidas.

Serbijas valdība prognozē, ka dienā šo ceļu mēros četri vai pieci vilcienu sastāvi atkarībā no bēgļu skaita.

Nelegālie imigranti un bēgļi tiks nogādāti jaunā tranzīta centrā Horvātijas pilsētā Slavonski Brodā. Centrs spēs uzņemt līdz 5000 cilvēku.

No turienes bēgļi tiks transportēti uz Slovēniju.

Nodrošinot tiešu transportu, Serbijas, Horvātijas un Slovēnijas varasiestādes aiztaupīs bēgļiem ilgo gaidīšanu laukā aukstumā.

Eiropas Savienības un Rietumbalkānu līderi par šo sistēmu, kas paredz stigrāku bēgļu un nelegālo imigrantu plūsmas kontroli, vienojās oktobrī Briselē.

Tā dēvētais Balkānu maršruts ir galvenais ceļš tūkstošiem cilvēku, kas cer nokļūt Vācijā un citās pārtikušajās Eiropas valstīs.

Imigranti, lielākoties bēgļi no kara zonām Tuvajos Austrumos, dodas no Turcijas piekrastes uz Grieķijas salām. No turienes viņi ar prāmjiem tālāk dodas uz Atēnām un pēc tam ar vilcienu uz Maķedoniju, Serbiju, Horvātiju, Slovēniju un Austriju, lai visbeidzot nokļūtu Vācijā.

Sākotnēji bēgļu maršruts virzījās uz Ungāriju, bet tā slēdza savas robežas, spiežot bēgļus kopš septembra vidus doties uz Horvātiju un pēcāk uz Slovēniju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!