Foto: AFP/Scanpix/LETA

Spānija ceturtdien nosūtīja atpakaļ uz Maroku 116 migrantus, kuri bija ielauzušies Spānijai piederošajā Āfrikas teritorijā Seutā, un šo masveida izraidīšanu nosodīja cilvēktiesību aktīvisti.

"116 Aizsahāras migranti, kuri vakar (trešdien) nelikumīgi iekļuva Spānijā pār Seutas robežu, ir nosūtīti atpakaļ uz Maroku," paziņoja Seutas prefektūra. Migranti bija iekļuvuši Seutā, šturmējot Marokas-Spānijas robežas žogu un uzbrūkot policistiem ar kodīgām vielām.

Humānās palīdzības organizācija "Walking Borders" nosauca migrantu nosūtīšanu atpakaļ par "milzīgu cilvēktiesību pārkāpumu no Spānijas valdības puses", bet Spānijas Iekšlietu ministrija aizstāvēja šīs izraidīšanas likumību.

"Tiklīdz Maroka norādīja, ka pieņems šos cilvēkus .... [Spānijas] nacionālā policija devās pēc viņiem uz ārzemnieku aizturēšanas centru un pārveda viņus uz policijas iecirkni ... Viņiem visiem bija advokāts, tulks un medicīniskā palīdzība," sacīja ministrijas prese sekretāre.

"Visiem tika pateikts par iespēju pieprasīt patvērumu, bet viņi to nedarīja," piebilda Iekšlietu ministrijas preses sekretāre. Viņa arī pateica, ka divi nepilngadīgie no šīs grupas palikuši Spānijā.

Spānijai piederošie Seutas un Meliljas anklāvi ir vienīgās Eiropas Savienības (ES) teritorijas, kam ir sauszemes robežas ar kādu Āfrikas valsti, un tos bieži cenšas izmantot afrikāņu nelegālie imigranti, kas vēlas iekļūt blokā.

Aizsahāras afrikāņi, kas nelegāli dzīvo Marokā, cenšas nokļūt Eiropā, pārvarot sešus metrus augstos žogus, kas Maroku nošķir no Spānijas anklāviem. Tie, kam izdodas robežu pārvarēt, nokļūst pārpildītajos migrantu pagaidu izmitināšanas centros. Vēlāk viņi tiek repatriēti vai izlaisti brīvībā.

Seutā un Meliljā šogad, šķērsojot sauszemes robežu, iekļuvuši 3100 migranti, liecina Starptautiskās Migrācijas organizācijas aplēses. 25 000 migrantu Spānijā no Āfrikas ieradušies pa jūras ceļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!