Foto: EPA/Scanpix/LETA

Krievijas Nacionālās gvardes vadītājs Viktors Zolotovs otrdien sarunā ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu atklāja, ka Sīrijā dienestā atrodas šī spēka "ierobežotais kontingents", ziņo aģentūra "Interfax. Iepriekš par gvardes dalību Sīrijas pilsoņu karā publisku nekas nebija ziņots.

"Karavīri bez aizķeršanās veic uzdevumus. Mēs uzdevumus izpildām kopā ar apvienoto Ziemeļkaukāza karaspēka grupējumu, ar ierobežoto kontingentu Sīrijas Arābu Republikā," medijs citē Zolotova vārdus.

Netiek paskaidrots, kādu spēku daudzumu apzīmē "ierobežotais kontingents". Vēsturē līdzīgu apzīmējumu Maskava lietoja PSRS-afgāņu kara laikā – padomju spēki Afganistānā tika dēvēti par "ierobežoto PSRS spēku kontingentu", lai gan kara gaitā brīžiem vienlaicīgi valstī esošo padomju karavīru skaits pārsniedza 100 tūkstošus.

Krievijas Nacionālā gvarde jeb "Rosgvardija" uz Iekšlietu ministrijas spēku bāzes tika radīta 2016. gadā ar Putina rīkojumu. Par spēka galveno uzdevumu tika nosaukta sabiedriskās kārtības nodrošināšana Krievijā, cīņa pret terorismu un ekstrēmismu valsts iekšienē, kā arī valsts objektu un amatpersonu apsardze, un citi uzdevumi. Gvardes dienests ārpus Krievijas robežām likumā nav minēts.

Pašlaik Krievijas gvardes karavīri kopā ar policiju patrulē Krievija ielās un seko Covid-19 pandēmijas dēļ noteikto ierobežojumu ievērošanai, raksta portāls "Currenttime".

Nacionālo gvardi vada Putina bijušais miesassargs Viktors Zolotovs.

Nacionālās gvardes vārds bieži saistās ar pret valdību vērsto protestu apspiešanu. Kritiķi un daļa analītiķu uzskata, ka Putina varas saglabāšana, aizsargājot to pret jebkādiem draudiem, tostarp iespējamiem apvērsumiem, ir Nacionālās gvardes galvenais uzdevums.

Nacionālās gvardes kaujinieku skaits tiek lēsts 350 – 400 tūkstošu robežās, kas pārsniedz Krievijas armijas sauszemes spēku apmērus. Tā ir neatkarīga no Bruņotajiem spēkiem un pakļaujas tieši Krievijas prezidentam.

Nacionālajā gvardē apvienots iekšējais karaspēks, specvienības SOBR un OMON, kā arī citas Bruņotajos spēkos neietilpstošas vienības.

Krievija Sīrijas pilsoņu karā sniedz militāru atbalstu prezidenta Bašara al Asada valdības spēkiem. Krievijas bruņotie spēki Sīrijā oficiāli atrodas kopš 2015. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!