Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu otrdien paziņojis, ka amerikāņu algotņi Ukrainas austrumos gatavojot provokāciju ar ķīmisko ieroču izmantošanu, vēsta Krievijas telekanāls RBK. Pentagons šos paziņojumus nodēvēja par pilnīgi nepatiesiem.

Šoigu ar šādu informāciju nāca klajā Aizsardzības ministrijas kolēģijas paplašinātajā sēdē ar prezidenta Vladimira Putina piedalīšanos.

"Lai veiktu provokāciju, uz Avdijivkas un Krasnijlimanas pilsētām ir nogādātas neidentificētu ķīmisko komponenšu rezerves," teica Šoigu.

Tāpat, kā apgalvo ministrs, ir "ticami noskaidrots", ka Doņeckas apgabala Avdijivkā un Priazovskā atrodas vairāk nekā 120 amerikāņu privāto militāro kompāniju darbinieki.

"Viņi aprīko uguns punktus dzīvojamajās mājās un sociāli nozīmīgos objektos, sagatavo Ukrainas spēkus īpašo operāciju veikšanai un aktīvai karadarbībai," apgalvo Šoigu.

Pentagona pārstāvis Džons Kirbijs, atbildot uz žurnālista jautājumu par Šoigu apgalvojumiem, nosauca tos par melīgiem. "Šie ministra Šoigu paziņojumi ir pilnīgi melīgi," viņš atteica.

Savukārt Valsts departamenta pārstāvis Neds Praiss uzsver, ka par spriedzes eskalāciju ir atbildīga Krievija, nevis Ukraina vai ASV.


Ukrainas Ārlietu ministrija Šoigu paziņojumus nosaukusi par kārtējo Krievijas masīvās dezinformācijas piemēru. Ar tās palīdzību tiek radīts informatīvais aizsegs iespējamām turpmākām Krievijas spēku provokācijām Ukrainas teritorijā, skaidro ministrija.

Šoigu paziņojumi izskanēja laikā, kad pieaug spriedze saistībā ar Krievijas militāro spēku pulcināšanu pie Ukrainas robežām. Tā fiksēta kopš novembra un turpinās joprojām. Tas raisa bažas par iespējamu Krievijas iebrukumu kaimiņvalstī. Tiek publicēta pat detalizēta informācija, kā iespējamais uzbrukums izskatītos.

Krievija pieprasa no NATO un ASV īpašas "drošības garantijas", kas tostarp ietver prasību par alianses nepaplašināšanos uz austrumiem.

Krievija 2014. gadā okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu un Krievijas atbalstītas bruņotas bandas pārņēmušas atsevišķas teritorijas Ukrainas austrumos, tāpēc faktiski karš Ukrainā notiek jau septiņus gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!