Foto: morgueFile

Somijas ārlietu ministrs Aleksandrs Stubs piektdien pauda sašutumu par Grieķijas nespēju bez kavēšanās panākt stingru taupības pasākumu pieņemšanu, kas tai pavērtu ceļu uz jaunā 130 miljardu eiro (91 miljardu latu) vērtā starptautiskā aizdevuma saņemšanu no Eiropas Savienības (ES), Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) un Eiropas Centrālās bankas (ECB).

Žurnālistiem Helsinkos Somijas ārlietu resora vadītājs vērsa uzmanību uz to, ka jaunā Grieķijas glābšanas pakete ir lielāka par ES gada budžetu, kura apmērs ir aptuveni 125 miljardi eiro (88 miljardi latu).

"Tas parāda [aizdevuma] vērienīgumu, tāpēc mēs, pārējie, kas esam rūpējušies par savām finansēm, esam mēreni neapmierināti ar faktu, ka lietas [Grieķijā] nevirzās uz priekšu," viņš sacīja pēc tikšanās ar ES budžeta komisāru Janušu Levandovski.

"Laika limits beidzas, un tagad mēs gribam redzēt taupības pasākumu nopietnu īstenošanu [Grieķijā]," paziņoja Stubs.

Eiro zonas finanšu ministri ceturtdien atlika lēmuma pieņemšanu par jaunas palīdzības piešķiršanu Atēnām, dodot tām mazāk nekā nedēļu laika, lai tās izpildītu trīs papildu nosacījumus. Ministri pieprasīja, lai Grieķijas parlaments svētdien apstiprinātu taupības pasākumus, par kuriem vienojās partiju līderi. Par vēl vienu nosacījumu aizdevuma apstiprināšanai eiro zonas finanšu ministri izvirzīja prasību šāgada budžetā samazināt strukturālos izdevumus par 325 miljoniem eiro (228,4 miljoniem latu). Turklāt Grieķijas valdošās koalīcijas partiju līderiem tika pieprasīts rakstveida solījums, ka taupības pasākumi tiks īstenoti arī pēc aprīlī gaidāmajām parlamenta vēlēšanām.

Eiro zonas valstu finanšu ministri nākamtrešdien rīkos jaunu tikšanos, ja secinās, ka Grieķija ir izpildījusi visus nosacījumus jaunās palīdzības saņemšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!