Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pakistānas premjerministrs Imrans Hans intervijā BBC brīdinājis, ka, grupējumam "Taliban" neizveidojot iekļaujošu valdību, Afganistānā draud izcelties pilsoņkarš, vēsta "Al Jazeera".

"Ja viņiem [afgāņiem] nebūs iekļaujošas valdības, pamazām tā ieslīgs pilsoņkarā. Ja viņi neiekļaus visas puses, tas agrāk vai vēlāk notiks, kas ietekmēs arī Pakistānu," Hans skaidrojis situāciju. Viņš arī brīdinājis, ka nestabila Afganistāna būs ideāla vieta teroristiem, jo tādā vidē nav iespējams nodrošināt kontroli. Hans, kura valsts gadiem ilgi apsūdzēta daudzviet par teroristisku organizāciju pasludināto "Taliban" atbalstīšanā, kā arī "Al Qaeda" līderu piesegšanā tās teritorijā, norādījis, ka šie apstākļi satraucot Pakistānu.

Viņš vairākkārt aicinājis starptautisko sabiedrību sadarboties ar talibiem, tostarp ļaujot tiem piekļūt Afganistānas centrālās bankas līdzekļiem aptuveni astoņu miljardu eiro apmērā, kuri gandrīz pilnībā tiek glabāti ārpus valsts, arī ASV Valsts kasē. Pakistānas ārlietu ministrs Šahs Mahmuds Kureši vēl pirmdien mudinājis šo fondu atsaldēšanu, lai Afganistānā spētu funkcionēt valdības institūcijas, tostarp skolas un slimnīcas.

"Taliban" grupējuma iepriekšējā valdīšanas laikā no 1996. līdz 2001. gadam Pakistāna bija galvenais grupējuma iedibinātās valdības atbalstītājs.

Pakistāna, Krievija un Ķīna iepriekš Šanhajas Sadarbības organizācijas samitā vienojušās kopīgi atzīt "Taliban" valdības pārvaldi, ja grupējuma izveidotā valdība būs iekļaujoša.

Pagaidām talibi topošajā valdībā iekļāvuši tikai vīriešus, turklāt visos izziņotajos ministru un viņu vietnieku amatos ir galvenokārt konservatīvākā grupējuma atzara pārstāvji, turklāt etniskās minoritātes ir pārstāvētas neproporcionāli, raisot bažas un kritiku ārpus valsts.

Vēstīts, ka grupējums augustā pilnībā pārņēma varu Afganistānā. "Taliban" kaujinieki Kabulā iegāja 15. augustā, kad no valsts Afganistānas aizbēga prezidents Ašrafs Gani. Kabulas krišana kaujinieku rokās sekoja virknei nozīmīgo pilsētu nonākšanai "Taliban" kontrolē nedēļas laikā. Kaujinieki strauji panākumus sāka gūt jau līdz ar ASV paziņojumu par savu spēku izvešanu līdz augusta beigām. Tomēr tik strauju Kabulas krišanu nebija prognozējuši arī ASV izlūkdienesti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!