Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vairākas dienas publiski neredzētais Afganistānas pagaidu vicepremjers mulla Abdulgani Baradars parādījies videoierakstā, kurā noliedz, ka viņam, būtu izcēlies nopietns konflikts ar citiem "Taliban" līderiem un ka viņš konflikta laikā ticis ievainots, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Nē, tā nav tiesa. Ar mani viss ir kārtībā un esmu vesels," Bradars jaunā video intervijā atbild uz jautājumu, vai viņš ir ievainots. "Es biju ārpus Kabulas un man nebija piekļuves internetam, lai noliegtu viltus ziņas," turpina Baradars.

"Twitter" publicētajā ierakstā "Taliban" līdzdibinātājs Baradars sēž uz dīvāna līdzās valsts TV intervētājam un šķietami lasa tekstu no lapas.

"Paldies Dievam, mums ir labas attiecības citam ar citu un mēs respektējam cits citu. Mūsu attiecības ir pat labākas nekā ģimenē," apgalvo Baradars.


Video izplatīts pēc tam, kad vairākas dienas klejoja baumas par Baradara konfliktu ar citiem "Taliban" jaunās valdības locekļiem. Baradars kopš pagājušās nedēļas nogales bija pazudis no publiskās aprites.

Oficiāli "Taliban" noliedza, ka starp līderiem būtu kādas nesaskaņas, taču vairāki talibu avoti apstiprināja, ka noticis skaļš konflikts prezidenta pilī Kabulā. Strīds izcēlies starp jauno vicepremjeru Baradaru un iekšlietu ministru Siradžudinu Hakani, kurš vada kaujinieku tīklu "Haqqani". Konfliktā iesaistījušies arī abu kungu sekotāji.

Kāds "Taliban" avots Katarā stāsta, ka strīds noticis pagājušās nedēļas beigās. Konflikts sācies, kad Baradars paudis neapmierinātību ar jaunās pagaidu valdības sastāvu. Nesaskaņu pamatā esot atšķirīgi uzskati par to, kurš ir panācis grupējuma uzvaru Afganistānā.

Baradrs uzskatot, ka galvenais uzsvars liekams uz diplomātiju, ar ko nodarbojies viņš un citi līdzīgi domājošie. Savukārt Hakani un viņa sekotāji uzskata, ka uzvara sasniegta kaujās ar ieročiem.

Baradars bija pirmais "Taliban" līderis, kurš tiešā veidā komunicējis ar ASV prezidentu – viņam 2020. gadā bija telefonsaruna ar toreizējo ASV līderi Donaldu Trampu. Pirms tam Baradars parakstīja Dohas vienošanos par ASV spēku izvešanu no Afganistānas.

Spēcīgais "Haqqani" tīkls, ko vada jaunais iekšlietu ministrs, tiek saistīts ar vardarbīgiem uzbrukumiem pret Afganistānas spēkiem un Rietumu sabiedrotajiem. ASV šī grupa ir iekļauta teroristu organizāciju sarakstā.

Talibu runasvīrs informēja, ka Baradars devies un Kandahāru tikties ar grupējuma augstāko līderi, bet vēlāk citā intervijā norādīja, ka Baradars "ir noguris un vēlas atpūsties". Avoti jau tad informēja, ka Baradars tuvākajā laikā varētu parādīties publiski un noliegt runas par konfliktu.

Vēstīts, ka grupējums augustā pilnībā pārņēma varu Afganistānā. "Taliban" kaujinieki Kabulā iegāja 15. augustā, kad no valsts aAfganistānasizbēga prezidents Ašrafs Gani. Kabulas krišana kaujinieku rokās sekoja virknei nozīmīgo pilsētu nonākšanai "Taliban" kontrolē nedēļas laikā. Kaujinieki strauji panākumus sāka gūt jau līdz ar ASV paziņojumu par savu spēku izvešanu līdz augusta beigām. Tomēr tik strauju Kabulas krišanu nebija prognozējuši arī ASV izlūkdienesti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!