Foto: AFP/Scanpix

Apcietinājumā turētā Ukrainas ekspremjere Jūlija Timošenko pirmdien pieteikusi badastreiku, protestējot pret valdības lēmumu atteikties no asociācijas līguma parakstīšanas ar Eiropas Savienību (ES).

"Es paziņoju, ka sāku beztermiņa badastreiku, pieprasot, lai [prezidents Viktors] Janukovičs paraksta asociācijas un brīvās tirdzniecības līgumu ar ES," teikts ekspremjeres paziņojumā.

Viņa aicina atbalstītājus rīkot plašas protesta akcijas, "lai Janukoviča autoritārā mafija nespētu traucēt mūsu vēsturiskajai, svētajai atkalapvienošanai ar mūsu īsto civilizēto ģimeni, no kuras mēs bijām nošķirti simtiem gadu".

"Ja 29.novembrī Janukovičs neparakstīs līgumu ar ES, noslaukiet viņu no Ukrainas sejas mierīgā un konstitucionālā ceļā kopā ar viņa politiskajām un korupcijas metastāzēm," aicina Timošenko.

Svētdien Kijevā vairāk nekā 100 000 cilvēku piedalījās demonstrācijā, protestējot pret valdības lēmumu atteikties no asociācijas līguma ar ES. Mediji vēsta, ka tie ir lielākie protesti, kādi notikuši Ukrainas galvaspilsētā kopš 2004.gada Oranžās revolūcijas.

Protesta akcijas Kijevā un citās Ukrainas pilsētās turpinās arī pirmdien.

ES augstākās amatpersonas - Eiropadomes prezidents Hermans van Rompejs un Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu - pirmdien paziņoja, ka Ukrainai vēl ir iespēja ar ES parakstīt asociācijas līgumu.

ES "nostāja joprojām ir skaidra. Piedāvājums parakstīt asociācijas līgumu un [tirdzniecības līgumu] joprojām ir spēkā", teikts Rompeja un Barrozu paziņojumā.

LETA jau ziņoja, ka Ukrainas parlaments pagājušajā nedēļā tā arī nespēja vienoties par likumprojektu, kas ļautu notiesātajai ekspremjerei Jūlijai Timošenko doties ārstēties uz ārvalstīm. Pēc tam Ukrainas valdība paziņoja, ka tā aptur ES asociācijas līguma parakstīšanas sagatavošanas procesu. Šis lēmums faktiski likvidēja iespējas parakstīt līgumu Viļņas samitā, kas nozīmē, ka tagad process var ievilkties uz vairākiem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!