Foto: AP/Scanpix

Turcija trešdien draudēja vienpusēji atcelt 2016.gada martā ar Eiropas Savienību (ES) noslēgto vienošanos, kas ir būtiski samazinājusi migrantu un bēgļu plūsmu uz ES.

"Mēs varam to vienpusēji apturēt. Mēs vēl neesam informējuši mūsu [ES] kolēģus, tas viss ir mūsu rokās," intervijā telekanālam "24 TV" paziņoja Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu (titulbildē).

"No šī brīža mēs varam teikt, ka "mēs to nepiemērosim un tā beigsies"," viņš piebilda.

Viņš kritizēja ES par to, ka tā apmaiņā pret šo vienošanos nav piešķīrusi Turcijai bezvīzu režīmu, kas Turcijai bija apsolīts kā stimuls, ja tā izpildīs savu vienošanās daļu.

"Bezvīzu režīmam ir jābūt," sacīja Čavušolu.

Saskaņā ar šo vienošanos Turcija uzņēmās nostiprināt savas jūras robežas un sagraut cilvēku kontrabandas tīklus, kas bija palīdzējuši migrantiem veikt riskanto ceļu pāri Egejas jūrai uz Grieķiju – sākumpunktu tālākam ceļam uz Eiropas ziemeļiem.

Vienošanās tika atzinīgi novērtēta, jo tā novērsa 2015. gadā pieredzētā migrantu pieplūduma atkārtošanos.

Čavušolu sacīja, ka Turcija vairs neīsteno svarīgu šīs vienošanās daļu, kas paredzēja tai uzņemt atpakaļ migrantus, kas ierodas Grieķijas salās.

"Pašlaik mēs neīstenojam readmisijas vienošanos, jo nav bezvīzu režīma," teica Čavušolu.

"Mēs varam teikt, ka "mēs neīstenosim migrācijas vienošanos". Mums ne no viena nav jāsaņem atļauja," sacīja Turcijas ārlietu ministrs.

Attiecības starp Turciju un ES ir pasliktinājušās pēc tam, kad ES dalībvalstis Nīderlande un Vācija bloķēja Turcijas ministru piedalīšanos mītiņos, kuros viņi plānoja aģitēt šajās valstīs dzīvojošos Turcijas pilsoņus 16. aprīlī gaidāmā referendumā balsot par Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana pilnvaru paplašināšanu.

Erdogans šādu Vācijas rīcību pielīdzināja "nacistu praksei", kā arī nosauca nīderlandiešus par "fašistiem, nacistu pēctečiem, kas neko nesaprot no politikas vai starptautiskās diplomātijas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!