Foto: AFP/Scanpix

Nīderlandes parlamenta vēlēšanu dienā Eiropas Parlamenta (EP), Eiropas Komisijas (EK) un Eiropadomes prezidenti publiski pauda solidaritāti Nīderlandei un nosodīja Turcijas uzbrukumus tai un Eiropas vērtībām.

Šodien Nīderlandes iedzīvotāji vēl parlamentu, un neviens nedrīkst apvainot valsti, kura rīko vēlēšanas, aizskarot vērtības, kuras mēs visi atzīstam, uzrunā Eiropas Parlamentā (EP) teica tā prezidents Antonio Tajāni, atsaucoties uz Turcijas naidīgajiem uzbrukumiem Nīderlandei.

"Mēs neesam tikai valūtas un tirgus savienība," viņš uzsvēra. Tajāni norāda, ka, sagaidot Romas līguma noslēgšanas 60. jubileju, ES ir jātuvinās tās iedzīvotājiem, jārisina bezdarba, jauniešu nodarbinātības, terorisma un migrācijas radītās problēmas, popularizējot Eiropas vērtības pasaulē.

Arī Eiropadomes prezidents Donalds Tusks uzrunā EP deputātiem apliecināja savu vienotību ar nīderlandiešiem. "Nīderlande ir Eiropa un šodien gribu teikt, ka Eiropa ir Nīderlande, brīvības un demokrātijas teritorija."

Tusks noraidīja arī Turcijas paziņojumus, ka Roterdamā, kur tika aizliegts Redžepa Tajjipa Erdogana atbalstam organizēts mītiņš, valdot nacisti. "Ja kāds Erasma pilsētā Roterdamā, kuru brutāli iznīcināja nacisti, un kuras tagadējais mērs ir dzimis Marokā, saskata fašismu, tad viņš ir pilnībā atrauts no realitātes. Mēs visi solidarizējamies ar Nīderlandi, mēs esam eiropieši," viņš paziņoja.

Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers savukārt paziņoja, ka viņu šokē no Turcijas nākošie apvainojumi Nīderlandei, Vācijai un citiem, un to valdību pielīdzināšana nacistiem nav pieņemama.

"Ziniet, manu dzimteni Luksemburgu nacisti okupēja, mūsu cilvēki cieta un mans tēvs kopā ar trim brāļiem tika piespiests pievienoties vācu armijai. Ja mēģina vilkt paralēles starp to laiku un mūsdienām , tas nav pieņemami, un tas, kas to dara, distancējas no Eiropas un negatavojas iestāties Eiropas Savienībā," viņš teica.

"Eiropas Savienība nepievienojas Turcijai, Turcija nepievienojas Eiropas Savienībai," paziņoja Junkers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!