Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievijas spēki turpina masīvu uzbrukumu Luhanskas apgabala pilsētām Severodoneckai un Lisičanskai, kurām draud ielenkums. Savukārt kopumā Donbasā okupantu apšaudēm aizvadītās diennakts lakā pakļautas vairāk nekā 40 pilsētas.

Severodonecka ir industriāla pilsēta, kas atrodas Siverskijdonecas upes kreisajā krastā Luhanskas apgabala austrumu daļā. Pilsēta ir pakļauta nemitīgām artilētijas apšaudēm, kā rezultātā tajā ir iznīcināta kontroles un vadības sistēmu izpētes un ražošanas asociācijas "Impulss" ēka, kā arī vienpadsmit daudzstāvu ēkas, paziņojis Ukrainas Prezidenta birojs.

Severodencekai un netālu esošajai Lisičanskai draud nonākšana Krievija spēku ielenkumā. Kā radījumā "Komandcentrs" trešdien skaidroja Zemessardzes kapteinis Jānis Slaidiņš, Severodnecka jau faktiski ir aplenkta un vienīgais no apdraudētās teritorijas izejošais ceļš jau atrodas Krievijas artilērijas apšaudes zonā. Vairāk par situāciju ap Severodonecku un Ukrainā var lasīt šeit.

Severodoneckas militārās administrācijas vadītājs Oleksandrs Striuks ceturtdien intervijā radio skaidroja, ka satiksme starp Severodonecku un Lisičansku ir apgrūtināta, jo okupanti apšauda tiltu starp abām pilsētām, ziņo raidsabiedrība CNN.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

"Ienaidnieks pēdējo pusotru nedēļu nav pārtraucis dzīvojamo rajonu apšaudīšanu," papildina Striuks.

"Pilsētā ir palikuši 12 000 līdz 13 000 cilvēku. Cilvēki slēpjas patvertnēs un pagrabos. Pilsēta tiek pastāvīgi apšaudīta," uzsver amatpersona.

Striuks atzīmē, ka sakari ir ierobežoti un 90% Severodoneckas dzīvojamā fonda ir bojāti vai iznīcināti.

Severodonecka un Lisičanka ir pēdējās nozīmīgas Luanskas apgabala pilsētas, kas vēl atrodas Ukrainas valdības kontrolē. To krišana būtu liels trieciens Kijivai.

"Situācija ir sarežģīta, īpaši Doņeckas operatīvajā rajonā," CNN citē Ukrainas parlamenta Nacionālās drošības, aizsardzības un izlūkošanas komitejas locekli Fediru Venislavski. Viņš atzīsts, ka karstākie punkti ir Severodonecka un Lisičanska. Pēc šo vietu ielenkšanas krievi plāno virzīties uz Soledaru un Bahmutu, viņš paredz.

Pašlaik ienaidnieks tuvojas Severodoneckas nomalēm un situācija šajā zonā tuvākajās dienās būs ļoti sarežģīta, brīdina Veņislavskis.

Trešdien Krievijas karaspēks Doņeckas un Luhanskas apgabalos apšaudījis pavisam 41 pilsētiņu. Ienaidnieka apšaudes rezultātā seši cilvēki nogalināti, bet 12 ievainoti, paziņoja Ukrainas Apvienoto spēku darba grupa.

Krievijas apšaudēs iznīcinātas vai sabojātas 52 daudzstāvu un privātās dzīvojamās ēkas un citi civilie objekti, kā arī dzelzceļa infrastrutūra un lauksaimniecības ēkas.

Pagājušajā diennaktī Ukrainas glābēji no aktīvās kaujas zonām evakuējuši aptuveni 760 cilvēkus, teikts paziņojumā.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!