Foto: AP/Scanpix/LETA

Tuvalu noraidījusi piedāvājumus no Ķīnas uzņēmumiem, kuri mazajai valstiņai piedāvāja būvēt mākslīgas salas, lai izvairītos no sekām, kuras rada augsts jūras līmenis, atsaucoties uz Tuvalu ārlietu ministra teikto, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Ministrs Simons Kofe izteicās, ka Ķīnas firmas izteiktos piedāvājumus uzskatījis par mēģinājumu mazināt Taivānas ietekmi reģionā. Tāpat viņš uzsvēra, ka Tuvalu atbalsta Taivānu.

Ķīna Taivānu uzskata par neatņemamu tās sastāvdaļu un pēdējos gados aizvien aktīvāk uzstāj uz tā dēvētās "vienas Ķīnas" politiku. Tā ar ekonomiskām svirām aizvien aktīvāk pārvilina pēdējās Taivānas suverenitātes atzinējus, lai tie diplomātiskās attiecības veido ar Pekinu, ne Taipeju.

Jaungada uzrunā Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins paziņoja, ka neviens nevar izmainīt faktu, ka Taivāna ir "daļa no Ķīnas" un piebilda, ka Pekina neatteiksies arī no militāru līdzekļu izmantošanas, ja tie būs nepieciešami Ķīnas kontinentālās daļas un Taivānas apvienošanai.

Pēdējo mēnešu laikā divas valstis – Kiribati un Zālamana salas – pārrāva diplomātiskās saites ar Taivānu, dodot priekšroku ciešākām saiknēm ar Ķīnu. Tikai 15 valstis šobrīd Taivānu atzīst par suverēnu nāciju.

Tuvalu ārlietu ministrs norādīja, ka viņa valsts šobrīd strādā pie grupas izveides, lai apvienotu četras reģiona valstis, kuras joprojām atbalsta Taivānu – Māršala salas, Palau, Nauru un Tuvalu. "Kopā ar saviem partneriem mēs spēsim pretoties spiedienam no kontinentālās Ķīnas," teica Kofe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!