Foto: Imago/Scanpix/LETA

Ukraina ir likusi saviem pilsoņiem neapmeklēt Krieviju un aicinājusi visus tur esošos ukraiņus nekavējoties doties prom, raksta britu raidsabiedrība BBC.

"Ārlietu ministrija iesaka Ukrainas pilsoņiem atturēties no jebkādiem braucieniem uz Krievijas Federāciju un tiem [ukraiņiem], kas atrodas šajā valstī, nekavējoties pamest tās teritoriju," teikts paziņojumā.

Paziņojumā piebilsts, ka "Krievijas agresijas pret Ukrainu pastiprināšanās" nozīmē, ka tā nevarēs piedāvāt konsulāro palīdzību ukraiņiem Krievijā.

Šis solis varētu ietekmēt vairākus miljonus Ukrainas pilsoņu, kuri dzīvo Krievijā, atzīmē medijs.

Jau ziņots, ka pirmdien vakarā Kremļa saimnieks Vladimirs Putins paziņoja par Ukrainas teritorijā ar Maskavas atbalstu izveidoto Doņeckas un Luhanskas "tautas republiku" (DTR un LTR) neatkarības atzīšanu un Krievijas spēku ievešanu "miera uzturēšanai". Tas ir jauns pavērsiens un eskalācija jau mēnešiem ilgstošajā spriedzē pie Ukrainas robežām, kas draud novest pie jaunām sankcijām Krievijai.

ASV prezidents Džo Baidens savā uzrunā otrdien norādīja, ka ir atļāvis papildu ASV militāro spēku pārvietošanu sabiedrotajiem Austrumeiropā. Tāpat Baidens uzsvēra, ka Kremļa lēmums atzīt okupēto Donbasa teritoriju "neatkarību" uzskatāms par uzbrukuma sākumu Ukrainai.

Savā runā Baidens sacīja, ka spēki un tehnika, kas jau atrodas Eiropā, tiks nosūtīti uz Baltijas valstīm – Igauniju, Latviju un Lietuvu. "Šie no mūsu puses ir aizsardzības soļi," viņš uzsvēra, piemetinot, ka "mums [ASV] nav nodoma cīnīties ar Krieviju." Tāpat Baidens sacīja, ka ASV ieviesīs bloķēšanas sankcijas pret divām lielām Krievijas finanšu iestādēm: "VEB.RF" un "militāro banku". Baidens uzsvēra, ka ASV arī noteiks sankcijas pret Krievijas eliti un viņu ģimenes locekļiem, kā arī ASV atbalsta Vācijas soli un sadarbosies ar Vāciju, lai nodrošinātu, ka "Nord Stream 2" nevirzīs uz priekšu.

Vēstīts, ka Lielbritānija piemērojusi sankcijas piecām Krievijas bankām un trim oligarhiem, iesaldējot to Apvienotajā Karalistē esošos aktīvus un aizliedzot ceļot uz Lielbritāniju, paziņojis premjers Boriss Džonsons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!