Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ungārijas atbildīgās iestādes paziņojušas, ka saņēmušas 6000 pretrunīgi vērtēto Krievijā izstrādāto jaunās koronavīrusa vakcīnu "Sputņik V" dozu, vēsta aģentūra AFP.

"6000 Krievijas vakcīnu dozu šķērsoja Ungārijas robežu ar Slovākiju," feisbukā ziņo valsts ārlietu ministrs Pēters Zijarto. Sūtījums nogādāts Budapeštā un medicīnas jomas speciālisti vēl lems, kā to izmantot, viņš norādīja, nekonkretizējot, vai šī vakcīna cilvēkiem vispār būs plaši pieejama.

Ungārijā vakcinācija ar Beļģijā ražotajām "Pfizer-BioNTech" jaunā koronavīrusa vakcīnām tika uzsākta sestdien jeb vēl pirms vairuma citu Eiropas Savienības valstu. Jau vēstīts, ka ES vērienīgu vakcinācijas kampaņu visās 27 bloka valstīs uzsāka dienu vēlāk – svētdien, 27. decembrī.

Zijarto novembri pirmoreiz ziņoja, ka Ungārija kā pirmā no ES valstīm saņēmusi Krievijā izstrādāto vakcīnu paraugus, bet tās eksperti devušies uz Krieviju novērot vakcīnu ražošanas procesu. Tikmēr Eiropas Zāļu aģentūra (EMA), kura atbild par vakcīnu apstiprināšanu plašai izmantošanai ES, vēl nemaz neesot saņēmusi "Sputņik V" izvērtēšanai. Tikmēr Krievija pati apgalvo, ka tās vakcīnas uzrādot 95% efektivitāti, tomēr starptautiskie eksperti pret šādiem apgalvojumiem izturas piesardzīgi. Politiskie eksperti pauduši bažas, ka īsā laikā izstrādātā vakcīna galvenokārt izstrādāta ģeopolitiskās ietekmes palielināšanai.

Ja Ungārijā Krievijas izstrādātā vakcīna tiks atzīta par drošu un efektīvu, kāds tās uzņēmums jau plānojot vakcīnas masveidīgu ražošanu un izplatīšanu, norādījušas valsts amatpersonas. "Ungārija ir atvērta visiem veiskmīgiem centieniem attīstīt vakcīnas," apstiprinājis Zijarto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!