Foto: AFP/Scanpix/LETA

Vācijas "zaļo" partijas kanclera amata kandidāte Annalēna Bērboka ceturtdien aicinājusi iesaistīties sarunās ar Afganistānā pie varas nonākušajiem talibu kaujiniekiem.

"Vienīgais ceļš, kā reāli joprojām nogādāt drošībā cilvēkus, kam draud nāve, ir runāt ar talibiem par šo cilvēku nogādāšanu uz lidostu," raidsabiedrībai WDR sacīja politiķe.

"Bet tas, ko mēs nedrīkstam darīt, ir atzīt šo režīmu," turpināja Bērboka, "jo tā nav leģitīma valdība, tā ir islāmistu teroristu organizācija".

Fokusam šobrīd jābūt uz dzīvību glābšanu.

"Tās ir sievietes, kas slēpjas kaut kur Kabulā, tie ir pavāri, tie ir tulki ar ģimenes locekļiem, ar bērniem, kas ir kopā ar viņiem," sacīja Bērboka, "un tas ir iemesls, kāpēc šobrīd ir jādara viss, lai glābtu šīs dzīvības."

Sociāldemokrātu (SDP) parlamenta frakcijas priekšsēdētājs Rolfs Micenihs savukārt apliecinājis, ka valdības un talibu sarunas jau notiek.

"Mēs ne tikvien cenšamies garantēt drošu izceļošanu ārzemniekiem, bet arī darīt kaut ko vietējo spēku labā," viņš sacīja.

"Vācijas valdība ved sarunas ar talibiem Afganistānā ar vēstnieka Markusa Pocela starpniecību, un arī citas rietumvalstis darbojas līdzīgā veidā."

Micenihs uzsvēra, ka sarunas ar talibiem nenozīmē, ka tiek atzīta viņu vara Afganistānā.

Kā sacīja SDP politiķis, viņš sagaida, ka kādā brīdī tiks izveidota pārejas valdība.

Kā ziņots, noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi šomēnes izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrābuši faktiski visu valsts teritoriju, bet svētdien viņu rokās krita arī Kabula.

Afganistānas līdzšinējais prezidents Ašrafs Gani svētdien valsti atstājis.

Talibu kontrolē vienīgi nav nonākusi Pandžšīras province, kur talibu oponenti cenšas izveidot pretošanās centru radikālo islāmistu režīmam.

Talibu pārstāvji paziņojuši, ka uz līdzšinējās valdības ierēdņiem attieksies amnestija, jaunajā valsts valdībā varēs piedalīties sievietes un citu politisko spēku pārstāvji. "Taliban" līderi arī aizlieguši saviem kaujiniekiem nodarboties ar laupīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!