Foto: AFP/Scanpix/LETA

Baltkrievijas žurnālista Romāna Protaseviča aizturēšana, piespiedu kārtā nosēdinot Minskā pāri Baltkrievijai lidojošu pasažieru lidmašīnu, izraisīja plašu sašutumu pasaulē, bet bažas par žurnālista drošību un apstākļiem, kādos viņš nonācis, raisa viņa izrādīšana TV "intervijās" un pat preses konferencē.

Kompānijas "Ryanair" lidmašīna, kurā lidoja opozīcijas "Telegram" kanāla "Nexta" bijušais redaktors un žurnālists Romāns Protasevičs, 23. maijā tika nosēdināta MinskāBaltkrievijas iestādēm šo soli pamatojot ar it kā saņemtiem spridzināšanas draudiem no palestīniešu kaujinieku grupējuma "Hamas" puses.

Sprāgstvielas lidmašīnā netika atrastas, taču Protasevičs un viņa draudzene Sofija Sapega tika aizturēti un ceļu turpināt nevarēja. Rietumos uzskata, ka tieši Protaseviča aizturēšana bija operācijas mērķis, turklāt oficiālā Minskas versija par notikušo izrādījās nepatiesa saistībā ar vairākiem apgalvojumiem.

Rietumos un no Baltkrievijas opozīcijas puses izskan aicinājumi Protaseviču un Sapegu nekavējoties atbrīvot, bet Aleksandra Lukašenko režīmam, šķiet, ir citi plāni, kas ietver aizturētā izmantošanu savas propagandas nolūkos, turpinot kultivēt pret sevi vērstos protestus kā ārēji organizētu sazvērestību, nevis iedzīvotāju neapmierinātību ar vēlēšanu rezultātu falsificēšanu un drošības iestāžu brutalitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!