Foto: AFP/Scanpix

Vairāk nekā puse Krievijas iedzīvotāju uzskata, ka komunistiskais tirāns Josifs Staļins bijis "gudrs vadītājs", liecina piektdien publicētie aptaujas rezultāti.

Saskaņā ar Levadas centra veikto aptauju 57% Krievijas iedzīvotāju pilnībā piekrituši apgalvojumam, ka Staļins bijis "gudrs vadītājs, kas padarījis PSRS varenu un pārticīgu".

Levadas centrs norāda, ka šis ir augstākais Staļina pielūgsmes līmenis, kāds konstatēts centra aptaujās, un ka pēdējo četru gadu laikā asiņainā tirāna cienītāju skaits pieaudzis par desmit procentpunktiem.

Aptaujā arī konstatēts, ka 71% Krievijas iedzīvotāju piekrīt viedoklim, ka "neatkarīgi no Staļinam pierakstītajām kļūdām vai grēkiem vissvarīgākais ir tas, ka viņš aizveda mūsu tautu līdz uzvarai Otrajā pasaules karā".

Salīdzinot ar 2012. gadu, to skaits, kas ir šādās domās, pieaudzis par 11 procentpunktiem. Levadas centrs to skaidro ar Krievijas šobrīd vesto karadarbību.

"Mūsuprāt, negatīva attieksme pret [Staļinu] mazinās, periodos, kad Krievija iesaistās bruņotos konfliktos, kad vēsturiskā atmiņa par ienaidniekiem, uzvaru un aizsardzību kļūst dzīvāka," teikts Levadas centra aptaujas rezultātu analīzē.

Centrs norāda uz 2008. gadu, kad Krievija iebruka Gruzijā un uz iebrukumu Ukrainā, lai gan Maskava joprojām oficiāli noliedz, ka tā piedalītos karadarbībā kaimiņvalsts austrumdaļā.

Tajā pašā laikā uz jautājumu, vai viņi piekrīt apgalvojumam, ka Staļins bijis "nežēlīgs tirāns", kas noslepkavojis miljoniem cilvēku, 62% aptaujāto atbildējuši apstiprinoši, bet 23% tam nav piekrituši. Kopš 2008. gada šie skaitļi maz mainījušies. Tolaik uz šo jautājumi apstiprinoši atbildējuši 68% respondentu, bet noliedzoši – 19%.

Šī šķietamā pretruna Krievijas iedzīvotāju uzskatos atspoguļo valdības pretrunīgo attieksmi pret komunistiskā režīma mantojumu, atzīst cilvēktiesību aizstāvju organizācijas "Memoriāls" pārstāvis Jans Rahinskis.

"No vienas puses, varasiestādes iemūžina represiju upuru piemiņu, no otras puses, tās slej pieminekļus Staļinam," sarunā ar aģentūru AFP norāda Rahinskis.

Aptauja veikta laikā no 11. Līdz 14. martam 48 dažādos Krievijas reģionos, intervējot 1600 respondentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!