Foto: EPA/Scanpix/LETA

Eiropas Tautas partijas (EPP) kandidāts uz Eiropas Komisijas prezidenta amatu Manfrēds Vēbers piektdien publicētā intervijā paudis atbalstu idejai par Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļu ierobežošanu tām dalībvalstīm, kurās netiek ievēroti bloka likuma varas nodrošināšanas standarti.

Eiropas Parlaments (EP) atbalstīja šo ieceri jau janvārī, tādējādi reaģējot uz tiesu neatrības apdraudējumu, kuru Brisele saskata tādās dalībvalstīs kā Ungārija, Polija un Rumānija.

"Es piekrītu idejai sodus šādās procedūrās saistīt ar Eiropas fondiem," intervijā aģentūrai BNS savas vizītes laikā Lietuvā izteicās Vēbers. "Es ierosinu uzlabot likuma varas mehānismu."

EPP vadošai kandidāts (Spitzenkandidat) piebilda, ka ar pašreizējiem noteikumiem neesot izdevies apturēt "neseno attīstību Polijā, Ungārijā un Rumānijā".

Vēbers noraidīja apgalvojumus, ka šādu metožu pielietošana var tikai uzkurināt eiroskepticismu, norādot, ka "daudz cilvēku Polijā, Rumānijā un citviet (..) pieprasa savām valdībām aizsargāt viņu pamatbrīvības un demokrātiskās institūcijas".

Vēbers, kas pārstāv centriski labējās partijas, tiek uzskatīts par galveno pretendentu uz pašreizējā EK prezidenta Žana Kloda Junkera pēcteča godu.

Savā plašajā intervijā Vēbers arī atzina, ka saskata "perspektīvu" Ukrainas centieniem pievienoties ES, taču uzsvēra, ka gadījumā, ja kļūs par EK prezidentu, viņš apturēs iestāšanās sarunas ar Turciju.

"Ukrainai vēl veicams garš ceļš. Dalība [ES] šobrīd nav iespējama, to visi zina. Taču jābūt Eiropeiskai perspektīvai," izteicās EPP līderis. Viņš arī norādīja, ka ES jābūt gatavai nepieciešamības gadījumā pastiprināt sankcijas pret Krieviju.

Vēbers piebilda, ka blokam ir jāizvērtē sekas, kādas būs nesenajam Kremļa lēmumam izsniegt Krievijas pases Ukrainas pilsoņiem, kas dzīvo apvidos, kurus kontrolē Maskavas apbruņotās kaujinieku bandas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!