Foto: EPA/Scanpix/LETA

Eiropas Parlamenta "Tautas partijas" (EPP) frakcijas līderis un Eiropas Komisijas (EK) prezidenta amata kandidāts Manfreds Vēbers kritizējis Francijas prezidenta Emanuela Makrona politiku, aicinot Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderus nepostīt demokrātiju, raksta portāls "Politico".

Jau pirms Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām publiskajā telpā notika plašas diskusijas ne tikai par to, kuram vajadzētu kļūt par Žana Kloda Junkera pēcteci EK prezidenta amatā, bet arī procesu, kādā jāizvēlas nākamais EK priekšstāvis.

Junkers augsto amatu ieguva tā saucamajā galvenā kandidāta jeb “Spitzenkandidat” procesa rezultātā, kas paredz, ka katra EP pārstāvētā grupa izvirza vienu kandidātu EK prezidenta amatam. “Spitzenkandidat” formātā grupa, kas iegūst vislielāko deputātu skaitu EP vēlēšanās, ir arī tā, kuras izvirzītais kandidāts kļūst par nākamo EK prezidentu.

Demokrātiski ievēlētu eiroparlamentāriešu demokrātiski izvēlēts Eiropas Komisijas prezidents ir viens no demokrātiskas pārvaldības nodrošināšanas stūrakmeņiem ES. Makrons gan šo sistēmu regulāri kritizējis, uzskatot, ka prezidentu jāvirza dalībvalstīm.

Vēbers Vācijas laikrakstā “Welt” publicētā slejā raksta, ka atteikšanās no šīs procedūras būtu postoša Eiropas demokrātijai. “Daļa no Eiropadomes vēlas pilnībā atteikties no “Spitzenkandidat” principa. Tas nozīmētu, ka vēlēšanu rezultātiem nebūtu nozīmes,” rakstīja politiķis.

“Caurspīdība un demokrātija tiktu atlikta malā,” komentējot riskus, pie kuriem var novest “Spitzenkandidat” principa neievērošana, norādīja Vēbers. Viņš arī piebilda, ka ES palielinās risks lēmumu pieņemšanas procesiem norisināties slepenās istabās un ka paredzama ir vēlētāju neapmierinātība.

Vācijas politiķis gan atzina, ka galvenā kandidāta sistēma nav perfekta, bet norādīja, ka tas ir labākais veids, kā veicināt demokrātiju ES. “Ja Eiropas demokratizācija neizdodas, arī ES var būt nopietni apdraudēta,” teica Vēbers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!