Krievijā par spiegošanu notiesātais Igaunijas pilsonis Estons Kohvers sestdien uz tilta pār Piuzas upi apmainīts pret bijušo Igaunijas Iekšlietu ministrijas virsnieku Alekseju Dresenu, kas bija notiesāts un Igaunijā izcieta sodu par slepenu ziņu nodošanu Krievijas Federālās drošības dienestam (FDD).

Sestdien Tartu sarīkotā preses konferencē Kohvers teica īsu paziņojumu, sakot, ka ir ļoti laimīgs būt mājās un pateicās cilvēkiem, kas palīdzēja viņu atbrīvot un atbalstīja viņu ieslodzījuma laikā. Taču vispirms viņš pateicās tiem, kas palīdzēja viņa ģimenei grūtajā laikā, kad viņa nebija.

Krievijas drošības dienesti pērn 5.septembrī nolaupīja Kohveru Luhamā, Igaunijas dienvidaustrumos pie Igaunijas un Krievijas robežas, un ar varu aizveda uz Krieviju, kur viņš apsūdzēts spiegošanā.

Kohvers tobrīd pildīja dienesta pienākumus, vācot informāciju par pārrobežu korupciju. Pirms policista sagūstīšanas no Krievijas puses noticis mēģinājums traucēt operatīvos radiosakarus, bet Igaunijas teritorijā izmantota dūmu granāta, kas traucēja drošībnieka atbalsta spēku iejaukšanos.

19.augustā Pleskavas tiesa Kohveram piesprieda 15 gadu cietumsodu stingrā režīma cietumā.

Savukārt Dresenam 2012.gada jūlijā par valsts nodevību un slepenas informācijas nodošanu Krievijai tika piespriesti 16 gadi cietumā. Dresens tika turēts aizdomās, ka nodevis FDD dažādu informāciju, arī valsts noslēpumus.

Informācija pamatā bijusi saistīta ar Dresena darbības jomu, bet viņš arī sūtījis ziņojumus par diskusijām ar kolēģiem. Sadarbību ar Dresenu veikusi FDD pretizlūkošanas daļa.

Dresens strādājis Drošības policijā kopš tās izveidošanas un sākotnēji strauji virzījies pa karjeras kāpnēm, tomēr pirms 13 gadiem, kad bijis departamenta vadītājs, ticis pazemināts, kad atklājušās problēmas saistībā ar operatīvajiem fondiem.

Viņš arī bijis viens no cilvēkiem, kurš pirms 2007.gada Bronzas kareivja grautiņiem sniedzis nepilnīgu riska analīzi. Arī tad viņš ticis pazemināts amatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!