Teroristu organizācija "Daesh" publicējusi propagandas video, kurā demonstrē savu kaujinieku īstenotos spridzinātāju – pašnāvnieku uzbrukumus ar sprāgstvielām pildītos auto Mosulas šaurajās ielās.

Kopš Mosulas kampaņas sākuma pērnā gada 16. oktobrī Irākas armija par spīti dažādu valstu specvienību un ASV vadītās koalīcijas gaisa atbalstam pilsētā uz priekšu virzās lēni. Galvenās grūtības sagādā lielais civiliedzīvotāju skaits pilsētā, džihādistu vairāk nekā divus gadus kontrolētajā pilsētā izveidotais sarežģītais aizsardzības tuneļu tīkls, kā arī islāmistu snaiperi un pašnāvnieku uzbrukumi ar sprāgstvielām pildītos auto.

Tieši spridzinātāju – pašnāvnieku uzbrukumi izrādījušies "Daesh" efektīvākais ierocis, ar kura palīdzību tiem izdevies iznīcināt lielu skaitu irākiešu smagās tehnikas vienību, kontrolpunktu, kā arī karavīru. To dēļ irākieši kopš kampaņas sākuma bijuši spiesti mainīt stratēģiju, katru pozīciju papildus nostiprinot ar barikādēm pret šāda tipa uzbrukumiem. Tas gan vēl vairāk palēnina valdības spēku virzību uz priekšu.

Par spīti "Daesh" propagandai, kuras mērķis ir iebiedēt irākiešu karavīrus, kā arī veicināt savu piekritēju atbalstu un uzmundrināt džihādistus, pēdējās nedēļas laikā Irākas armija ieņēmusi plašas teritorijas ap Mosulu, kā arī no austrumiem tuvojas Tigras upei, ieņemot aizvien jaunus pilsētas rajonus. Irākas spēki pilsētā iegājuši gan ar tankiem, kuru vidū ir ASV ražotie "M1 Abrams", gan bruņumašīnām "Humvee".

Jau ziņots, ka ASV vadītā koalīcija iznīcinājusi visus tiltus pār Tigru, kas savienoja tās austrumu pusi ar rietumiem, tādējādi apgrūtinot islāmistu apgādi. Patlaban tā pāri upei iespējama tikai ar laivām.

Līdzās kaujām pilsētās "Daesh" īsteno arī pēkšņas uzbrukuma kampaņas irākiešu, kurdu un citu to sabiedroto spēku pozīcijām Ninīves reģionā Mosulas tuvumā. Islāmisti vairākkārt arī centušies pārraut Mosulas aplenkumu, kas gan tiem nav izdevies.

Video no kāda teroristu īstenota uzbrukuma irākiešu pozīcijām:


Situāciju sarežģī arī civiliedzīvotāju klātesamība, kurus "Daesh" kaujinieki izmanto par dzīvajiem vairogiem, kā arī, lai slēptos starp tiem. Viņu evakuāciju cenšas kavēt džihādisti, lai atturētu koalīciju no plašiem uzbrukumiem.

Šī iemesla dēļ Irākas spēki veic iedzīvotāju filtrāciju – atbrīvotajos rajonos pārmeklē ēkas un sapulcina visus vīriešus, liekot tiem liecināt par "Daesh" pozīcijām, kā arī pierādīt savu identitāti.

Pēc Irākas drošību spēku sniegtās informācijas, tie darot visu iespējamo, lai novērstu lielākus civiliedzīvotāju upurus Mosulas kampaņas laikā. Nereti šo darbību dēļ pati armija cieš lielākus zaudējumus.

Ņemot vērā, ka Mosulas kauja tiek uzskatīta par nozīmīgāko cīņu pret "Daesh" Irākā, tajā iesaistīti vairāk nekā 100 000 sauszemes kaujinieku. To vidū ir Irākas armija, kurdu pešmerga, Irākas un Kurdistānas speciālo uzdevumu vienības, Irānas balstītie irākiešu šiītu grupējumi, kā arī vairāku rietumvalstu, piemēram, Francijas, Austrālijas, Lielbritānijas, Vācijas un ASV specvienību karavīri.

"Sarkanais Krusts" brīdinājis, ka Mosulas kampaņa vēl varētu prasīt mēnešus, apdraudot aptuveni 1,5 miljona Mosulā joprojām dzīvojošo cilvēku dzīvību un veselību. Vismaz 100 000 pilsētu ir jau pametuši, bet liela daļa jau atbrīvo pilsētas daļu iedzīvotāji pēc armijas ieteikuma drošības apsvērumu dēļ palikuši mājās.

Irākas spēki Mosulā un tās apkārtnē:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!