Foto: Kadrs no video

Pagājušajā nedēļā Norvēģijas zvejnieki pamanījuši kādu viņu laivām sekojošu baltvali ar iejūgu uz ķermeņa – eksperti domā, kas tas varētu būt Krievijā militārām vajadzībām apmācīts dzīvnieks, vēsta portāls "The Guardian".

Baltvalis vairākas dienas manīts sekojam zvejnieku laivām Finmarkā Norvēģijas ziemeļos. Vietējie zvejnieki ziņoja par nezināmas izcelsmes iejūgu, kas redzams uz dzīvnieka ķermeņa.

Baltvalis uzvedies neparasti – sekojis laivām un raustījis striķus un siksnas uz to sāniem, turklāt nav baidījies no cilvēkiem.

Pēc vairākiem neveiksmīgiem Norvēģijas zvejniecības pārvaldes darbinieku mēģinājumiem siksnas no vaļa ķermeņa noņemt piektdienas vakarā tas izdevies vietējam zvejniekam Joaram Herstenam, ziņo Norvēģijas raidsabiedrība NRK.

26 gadus vecais Herstens, kurš bija kopā ar pārvaldes darbiniekiem, uzvilka izdzīvošanas kostīmu un lēca ūdenī. Tādā veidā viņam izdevās piekļūt tik tuvu valim, lai atsprādzētu iejūga siksnas.

Iejūgu iekšpusē lasāms uzraksts "aprīkojums no Sanktpēterburgas". Siksnas liecina, ka tās varētu būt paredzētas kameras vai kāda ieroča piestiprināšanai. Vaļa uzvedība un iejūgs jūras ekspertiem liek domāt, ka tas varētu būt Krievijas flotes speciālo operāciju vajadzībām apmācīts dzīvnieks.

"Ja šis valis nāk no Krievijas – un ir pamats tā domāt – tad tie nav Krievijas zinātnieki, bet drīzāk karaflote, kas to izdarīja [uzlika iejūgu]," medijs citē Norvēģijas Jūras pētījumu institūta pārstāvi Martinu Biuvu.

Savukārt Norvēģijas Arktiskās universitātes profesors Auduns Rikardsens norāda, ka ir zināms par Krievijā nebrīvē esošiem un atbrīvotiem vaļiem – tādi dzīvnieki pēc tam bieži meklējot laivas.

Viņš sazinājies ar Krievijas zinātniekiem, kuri apgalvojuši, ka viņiem nav nekāda sakara ar baltvaļa iejūgu. "Viņi teica, ka, visticamāk, tā bija Krievijas flote Murmanskā," norāda profesors.

Pagājušā gadsimta 80. gados PSRS militārajiem uzdevumiem apmācīja delfīnus, kuri efektīvi izmantojami, piemēram, bruņojuma atrašanai zem ūdens. Jūras zīdītāju militārā apmācības programma tika slēgta 90. gados. Taču 2017. gadā Krievijas Aizsardzības ministrijas TV kanāls "Zvezda" ziņoja, ka karaflote polārajos ūdeņos atkal apmāca baltvaļus, roņus un delfīnus.

Murmanskas jūras bioloģijas pētniecības institūtā karaflotes uzdevumā nesen eksperimentēts, vai baltvaļus var izmantot flotes bāžu ieejas apsardzībai Arktikas reģionā, kā palīgus dziļūdens nirējiem un teritorijā iekļuvušu svešinieku nogalināšanai, skaidro "The Guardian".

Delfīni un roņi savukārt apmācīti nest nirēju instrumentus, atrast jūrā nogrimušas torpēdas, mīnas un cita veida munīciju.

Pētījumu laikā Murmanskā secināts, ka delfīni un roņi ir vairāk piemēroti apmācīšanai un arktiskajam klimatam, nekā baltvaļi. Vaļi esot pārāk jutīgi pret aukstumu un tiem neesot tik "augsts profesionālisms" kā roņiem, kuri daudz labāk atceroties balss komandas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!