Svētdienas vakarā protesti pret rasismu un tiesībsargu brutālo vardarbību pieauga spēkā, pārņemot lielu daļu ASV štatu lielākās pilsētas. Trīs lielpilsētās – Mineapolē, Atlantā un Sietlā – protesti pagājušajā naktī pārvērtās grautiņos, kuros dedzinātas mājas un mašīnas, kā arī norisinājās zagšana milzīgos apmēros.

Protesti izcēlās pēc tam, kad Mineapoles policists Dereks Šovens, pārkāpjot policistu pilnvaras un reglamentu, aizturēšanas laikā nogalināja aizdomās turēto Džordžu Floidu. Tiesībsargs ignorēja par viltotas 20 ASV dolāru banknotes apsūdzētā lūgumus noņemt kāju, jo nespēj paelpot, kā rezultātā Floids nomira. Incidents norisinājās uz ielas gaišā dienas laikā un to nofilmēja vairāki aculiecinieki.

Video sociālajos tīklos strauji ieguva ievērību. Drīz līdz ar to internetā tika publicētas un pārpublicētas liecības, ka policists Šovens iepriekš publiski izrādījis simpātijas galēji labējiem uzskatiem, piemēram, nēsājot cepuri ar uzrakstu "Make Whites Great Again", ko gan "Politi Fact" drīz atmaskoja kā viltus ziņu.

Slepkavība un viltus ziņas uzjundīja vērienīgu protesta vilni pret tiesībsargu brutalitāti un rasismu. Tas savukārt aktivizēja galēji labējos aktīvistus, kuri arī organizē protestus, tostarp Šovena atbalstam.

Svētdien, pieaugot vardarbībai lielpilsētās notiekošajos protestos, vairākās megapolēs tika izsludināta komandantstunda, kas vairumā gadījumu naktī uz pirmdienu tika ignorēta. Tos tikai veicinājusi policijas brutalitāte, apspiežot līdzšinējos protestus.

Arī Vašingtonā, Baltā nama priekšā protestētāji sakūra ugunskurus. Tiek ziņots, ka ASV prezidenta mītnes apkārtne, ņemot vērā izsludināto komandantstundu, ir atbrīvota no protestētājiem ar asaru gāzi. Paralēli policijas uzraudzībā visā valstī svētdien norisinājās arī neskaitāmi mierīgi gājieni.


ASV prezidents Donalds Tramps savukārt svētdien paziņojis, ka protestus organizē un vada radikālie kreisie anarhisti, bet "mediji darot visu, kas ir to spēkos, lai veicinātu naidu un anarhiju". Viņš retorikā īpaši vērsās pret galēji kreiso grupējumu "Antifa", kurš gan zināms kā necentralizēta kustība, atzīmē NPR.

Šovens piektdien apsūdzēts trešās pakāpes slepkavībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!