Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ruandas galvaspilsētā Kigali valsts galvenais izmeklēšanas birojs pirmdien paziņoja par Paula Rusesabagina arestu, vēsta "Africa News". Rusesabagina savulaik atpazīstamību ieguva pēc tam, kad Ruandas genocīda laikā 1994. gadā izglābis gandrīz 1200 cilvēku, par ko vēlāk tika uzņemta arī filma.

2004. gada filmā "Viesnīca Ruandā", kas tika balstīta uz reāliem, pirms desmit gadiem notikušiem notikumiem, aktieris Dons Čīdls attēloja Rusesabaginu kā viesnīcas "Mille Collines" pārvaldnieku, kurš tās numuriņos ielaiž 1200 tutsus, tā viņus izglābjot no hutu nacionālistiem.

Lai gan tiek uzskatīts, ka pats būdams etniskais huts, viņš izglāba lielu skaitu etniskos tutsi, jau vairāk nekā desmit gadus Ruandā viņš tiek turēts aizdomās par hutu teroristisko organizāciju finansēšanu un atbalstīšanu. "Rusesabagina tiek turēts aizdomās par vardarbīgu, bruņotu ekstrēmu teroristu grupējumu Ruandā un ārpus tās, tostarp "Ruandas Demokrātisko pārmaiņu kustības" dibināšanu, vadīšanu, finansēšanu," teikts policijas paziņojumā.

Starptautiskā aresta orderis izdots arī par apsūdzībām Ruandas civiliedzīvotāju dedzināšanā, cilvēku nolaupīšanā, slepkavošanā un terorizēšanā.

Rusesabagina aizturēts "starptautiskas sadarbības rezultātā", teikts oficiālā paziņojumā. Kopš 1996. gada Rusesabagina dzīvojis Beļģijā un ASV Teksasas štatā. Izmeklētāji nenorāda, kur tieši apsūdzētais aizturēts.

Viņš ir noliedzis vainu viņam inkriminētajos noziegumos. Rusesabagina par spīti dzīvošanai otrā pasaules malā savā dzimtajā valstī un reģionā ir pazīstams Ruandas valdības un prezidenta, etniskā tutsa Paula Kagames kritiķis.

1994. gadā hutu tautības nemiernieki noslepkavoja aptuveni 800 000 tutsi tautības iedzīvotāju, kā arī hutus, kuri neatbalstīja genocīdu. Pēc slaktiņa par pasivitāti kritiku saņēma gan ANO, gan ASV, gan Beļģija kā Ruandas kādreizējā koloniālā metropole, gan Francija, gan katoļu baznīca.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!