Foto: Saeimas administrācija

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis atlaidis savas personīgās aizsardzības vienības vadītāju pēc tam, kad nedēļas sākumā tika aizturēti divi aizsardzības vienības pulkveži par it kā plāniem nogalināt prezidentu un citas augsta ranga amatpersonas, ziņo raidsabiedrība BBC.

No amata atbrīvotais Serhijs Ruds vadījis prezidenta aizsardzības vienību kopš 2019. gada.

Lai gan par viņa atbrīvošanu no amata paziņots īsā prezidenta dekrētā, viņa atlaišanas iemesls nav ticis izpausts.

Raidsabiedrība norāda, ka Valsts apsardzes administrācija (UDO) esot kritiska ne tikai prezidenta, bet arī citu Ukrainas līderu un viņu ģimeņu drošībai. Otrdien, 7. maijā, aizturētie UDO pulkveži tiek turēti aizdomās par piederību Krievijas Valsts drošības dienestam (FSB).

Nav apgalvots, ka Rudam bijusi kāda saistība ar apsūdzībām, lai gan viens no aizturētajiem pulkvežiem ticis uzskatīts par viņam tuvu paziņu.

Zelenskis bieži ir mainījis Ukrainas drošības spēku vadošajos amatos esošās personas.

Tāpat Ukrainas parlaments ceturtdien no amatiem atbrīvojis lauksaimniecības ministru Mikolu Solski, kā arī premjerministra vietnieku un infrastruktūras ministru Oleksandru Kubrakovu, ziņo medijs "Politico".

Ukrainas pretkorupcijas birojs aprīlī paziņoja, ka Solskis bijis iesaistīts valstij piederošas zemes nelikumīgā iegādē. Viņš apsūdzības noliedzis, tomēr piedāvāja atkāpties no amata. Medijs ziņo, ka Kubrakova atlaišana gan pašam ministram bijis pārsteigums. Viņš platformā "Facebook" norādīja, ka par šādu lēmumu neesot bijis informēts.

Tāpat Zelenskis ceturtdien paziņojis, ka īpašo spēku komandieris pulkvedis Serhijs Lupančuks arī tiek pārcelts, esot bijis amatā vien pāris mēnešus.

Ukrainas līderis martā prognozēja, ka gaidāmas darbinieku maiņas. Toreiz viņš teica: "Mēs turpinām pārstartēt mūsu valsts iestādes."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!