Foto: AP/Scanpix

Tikai dažas minūtes pirms plānotās palaišanas policija Ziemeļīrijas pilsētā Deri svētdien konfiscējusi četrus mīnmetēja lādiņus, kurus bijis paredzēts izšaut no autofurgona, kam speciāli šim nolūkam bijis izgriezums jumtā, atsaucoties uz amatpersonām, vēsta raidsabiedrība BBC.

Policija uzskata, ka uzbrucēju mērķis bija Deri policijas iecirknis, bet plāna izdošanās gadījumā tas būtu izvērties par masu slaktiņu. Likuma sargi aizturējuši trīs ar īru Republikāņu disidentiem saistītus vīriešus. 35 un 37 gadus veci kungi aizturēti notikuma vietā – viens no tiem braucis ar furgonu, bet otrs ar motociklu. Vēl viens 37 gadus vecs vīrietis aizturēts vēlāk.

Trauksmes dēļ evakuētas aptuveni 100 ģimenes no potenciāli apdraudētajām ēkām.

Lādiņi bijuši jau sagatavoti šaušanai, uzsver policija. "Tie bija neprātīgi, pilnīgi pārdroši cilvēki, gatavi izšaut četrus mīnmetēja lādiņus apdzīvotā vietā, neņemot vērā šajā teritorijā dzīvojošos cilvēkus, iedzīvotājus un ģimenes," BBC pastāstīja policijas priekšnieks Stefens Kargins.

"Man nav šaubu, ka viņi būtu izraisījuši masveida nāves gadījumus. Viņi bija ceļā uz mērķi. Tie bija primitīvi mājās radīti lādiņi," stāsta Kargins. Likumsargs norāda, ka uzbrukuma plānotājiem nebija nekādas iespējas garantēt, ka lādiņi trāpīs vēlamajā mērķī.

Šī ir pirmā reize, kad nemiernieki mēģinājuši sarīkot šāda mēroga mīnmetēju uzbrukumu. Avots drošības struktūrās raidsabiedrībai atklāja, ka, lai arī lādiņi konfiscēti arī iepriekš, pēdējie notikumi liecina par nemiernieku tehnisko iespēju pieaugumu.

Vēstīts, ka Ziemeļīrija pēc Īrijas neatkarības atgūšanas 1921. gadā palika Lielbritānijas sastāvā. Par provinces neatkarību no Lielbritānijas gadu desmitiem cīnījās Īru republikāņu armija, rīkojot teroraktus. Kopš Ziemeļīrijas miera vienošanās parakstīšanas 1998.gadā ir ievērojami mazinājusies bruņota vardarbība starp turienes katoļiem un protestantiem, kurā triju gadu desmitu laikā gāja bojā apmēram 3500 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!