Foto: Reuters/Scanpix
Par "nepatiesām ziņām", kas saniknojušas vadoni Kimu Čenunu, Ziemeļkorejā ar nāvi sodītas piecas augsta ranga drošības amatpersonas, atsaucoties Dienvidkorejas ziņu aģentūra "Yonhap", ziņo "USA Today".

Diktatora nežēlastībā kritušie nogalināti ar pretgaisa aizsardzības ieročiem, tikšanās laikā ar deputātiem, paziņojis Dienvidkorejas Nacionālā izlūkošanas dienesta pārstāvis.

Nav īsti skaidrs, kas bijušas šīs "nepatiesās ziņas", bet, domājams, ka lieta nav saistīta ar Kima Čenuna pusbrāļa slepkavību, kas pirms divām nedēļām notika Malaizijā.

Pieci nelaimīgie strādājuši bijušā valsts drošības šefa Kima Vonhonga pakļautībā. Šis kungs no augstā amata tika atcelts jau janvārī, kad viņu apsūdzēja korupcijā un cilvēktiesību pārkāpumos.

Kopš kļūšanas par Ziemeļkorejas diktatoru 2011. gadā, Kims Čenuns jau ir likvidējis lielu skaitu augsta ranga amatpersonu, kas tiek uzskatīts par viņa centieniem nostiprināt varu. No soda nav paglābies arī viņa tēvocis.

Šī arī nav pirmā reize, kad izskan ziņas par Ziemeļkorejas, kur notiek arī publiski nāvessodi, īpašajiem nogalināšanas veidiem, piemēram, ar mīnmetēju. Ar pretgaisa aizsardzības ieročiem ierēdņi nogalināti jau iepriekš.

Foto: Bangladešas armijas zenītložmetējs ZPU-4

Foto: AP/Scanpix

Nāvessodiem izmantotie pretgaisa aizsardzības ieroči varētu būt padomju četrstobru zenītložmetēji ZPU-4. Par to 2015. gadā savā ziņojumā secināja ASV bāzētā nevalstiskā organizācija Ziemeļkorejas Cilvēktiesību komiteja (HRNK) un attēlu analizēšanas kompānija "All Source Analysis Inc".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!