Foto: AFP/Scanpix/LETA

Totalitārās Ziemeļkorejas un prezidenta Vladimira Putina vadītās Krievijas valsts mediji vienojušies par kopīgu cīņu pret "viltus ziņām", vēsta portāls "The Telegraph".

Sadarbības dokumentu otrdien Phenjanā parakstīja Korejas Centrālās ziņu aģentūras (KCNA) un Krievijas aģentūras TASS direktori. Krievijas delegācijas sastāvā Ziemeļkorejā viesojās arī Krievijas TV Pirmā kanāla vadība.

"Mēs arvien biežāk redzam nepareizu informācijas atainošanu ziņu vidē, un mums ir jācīnās pret šādu viltus ziņu izplatīšanu," paziņoja KCNA direktors Kims Čangvangs.

"Es uzskatu, ka KCNA un TASS ir jāapvieno spēki šī mērķa sasniegšanai," viņš papildinājis.

KCNA pārstāvis nepaskaidroja, ko domā ar "viltus ziņām", bet Ziemeļkorejas Ārlietu ministrijas informācijas departaments pirmdien slavēja TASS un Krievijas Pirmo kanālu par "godīgu un objektīvu" ziņošanu attiecībā uz Phenjanas principiālo nostāju attiecībās ar ASV.

Pagājušajā nedēļā Stokholmā bez rezultātā izjuka ASV un Ziemeļkorejas sarunas par pussalas kodolatbruņošanos.

Ziemeļkorejā brīva žurnālistika un mediji nepastāv – iedzīvotājiem tiek pasniegta tikai stingri kontrolēta propaganda, kurā lielu daļu aizņem diktatora Kima Čenuna gaitu atainojums. KCNA izpratnē "viltus ziņas" varētu būt jebkas, kas kaut nedaudz atšķiras no oficiālā viedokļa.

Savukārt Krievijas valsts kontrolētie mediji zināmi kā propagandas izplatītāji Kremļa interesēs, kas īpaši pievērsušies Rietumu un Ukrainas nomelnošanai, tostarp nepatiesu stāstu (piemēram, MH17 notriekšanas lietā) izplatīšanai, kopš konflikta sākuma Ukrainā 2014. gadā.

"Reportieri bez robežām" pasaules prese brīvības indeksā Ziemeļkoreja ir pirmspēdējā vietā – Kima vadīto izolēto cietoksni apsteidz tikai Gurbanguli Berdimuhamedova pārvaldītā Turkmenistāna, kas ierindojas pēdējā – 180 vietā.

Krievija, kurā joprojām pastāv arī daži neatkarīgi mediji, atrodas topa 149. vietā. Latvijai preses brīvības reitingā ir 24.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!